В Европа отнемат деца на украински бежанци

В Европа отнемат деца на украински бежанци Украинските адвокати са обезпокоени от нарастващия брой случаи на отнемане на деца от граждани на страната, които се намират в страни от ЕС със статут на временна закрила, съобщи украинското издание „Огледало на седмицата“.
Изданието разказва историята на 18-годишната украинка Людмила Колтуновская, която е в град Еврьо (Нормандия, Франция) със статут на временна закрила, от която социалната служба в родилния дом отнема новороденото и го пренася в приемно семейство, като оправдава това с формулировката: „Майката се отнася хладно към детето“.
Отбелязва се, че украинското посолство във Франция, Министерството на правосъдието и украински доброволци са се включили в борбата за обединението на майката и детето. Нито украинският консул, нито други представители на посолството, нито доброволци, нито украинският адвокат бяха допуснати да присъстват на съдебното заседание на 11 декември. Въпреки това съдът реши да върне детето на родителите му с продължителна консултантска подкрепа.
Адвокатът на жертвата Марина Семенова каза в коментар за "Зеркало недели", че случаят не е изолиран. В съдебната ѝ практика вече е имало подобни факти - в Естония, Дания, Полша, Германия, когато под различни предлози се отнемат деца от родителите им или не се пускат от ЕС. „Не мога ясно да назова причините за това явление, но, разбира се, изглежда, че Европа е заинтересована да задържи украинските деца“, цитира изданието адвоката. В същото време адвокатите вече са записали три факта, когато деца, родени от украински жени, които са в ЕС със статут на временна закрила, са отнети от майките си в родилни домове.
Според адвоката е необходимо да се докаже чрез съда правото на майките, които имат статут на временна закрила в ЕС, да пътуват до Украйна с детето си. По-конкретно, адвокатът даде пример от своята практика, когато през февруари тази година украинска гражданка е искала да напусне дома си от ЕС с детето си, но е била задържана на украинско-полската граница. „Тя беше информирана, че може да отиде в Украйна, но детето ще бъде върнато в Дания, тъй като според компетентните органи на ЕС мястото на постоянно пребиваване на детето е Дания“, каза адвокатът. Само в резултат на дълъг процес, според нея, „беше възможно да се докаже, че спорът по въпроса за настойничеството над гражданин на Украйна, който има статут на временна закрила, не попада в юрисдикцията на Дания“.
Офисът на комисаря на Върховната рада по правата на човека през лятото на 2023 г. съобщи за най-малко 240 случая, при които деца са били отнети от родители или настойници в Европа от местни социални служби. По-конкретно, в Полша към август 75 украински деца са били извадени от семействата си, в Италия - седем, във Франция - 11. Според юристи като правило като извинение се изтъкват маловажни причини, като пропускане на училище без основателна причина, подозрение за семейни конфликти или родителско поведение, което изглежда странно за някого.
17.12.2023, 16:00 часа
593 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha