Приходите от газ на Русия се сринаха тройно през 2023 година

Приходите от газ на Русия се сринаха тройно през 2023 година Загубата на европейския пазар на газ, където до началото на войната в Украйна отиваше половината от експорта на "Газпром", удари по газовите доходи на Русия. Приходите от експорта на газ за периода януари-ноември 2023 г. са три пъти по-малко, съобщи временно оглавяващият Федералната митническа служба на Русия Руслан Давидов, цитиран от The Moscow Times.
"Доставките на газ са се съкратили с 69% като стойност и с 34% като количество в сравнение с миналата година", заяви той.
Износът на петрол, въпреки европейското ембарго и наложения "таван" на цената, е спаднал само със 7%.
Надеждите на "Газпром" да замени европейския пазар с азиатски не се оправдават. Въпреки че руският президент Владимир Путин се среща два пъти през годината с председателя на КНР Си Цзинпин и му предложи да увеличи износа на руски газ пет пъти, Пекин така и не подписа договора с "Газпром". The Sourth China Morning Post твърди, че проблемът е цената. Китай вече купува руския газ два пъти по-евтино от Турция и Европа, но иска още по-голяма отстъпка и не желае да инвестира в разширяване на капацитета на газопроводите.
"Газпром" от своя страна не може да си позволи да вложи милиарди в новия мегапроект. По данни към 30 юни 2023 г., на годишна база, "Газпром" отчита 1 трилион рубли чиста загуба. Добивът му на газ е рухнал с 1/4 в сравнение с довоенните нива - рекорд в историята на руската газова промишленост.
Очаква се към 2025 г. загубите на "Газпром" заради намаления износ, увеличените данъци и необходимостта да инвестира в програмата за газификация на Русия да са още 1 трилион рубли. "Експорт няма да има, а загубите остават", коментира през ноември шефът на комитета по енергетика в руската Дума Павел Завални.
25.12.2023, 10:28 часа
371 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha