Сблъсъци по време на антиправителствените протести в Белград

Сблъсъци по време на антиправителствените протести в Белград Нестихващото гражданско недоволство в Сърбия след президентските избори. Протестиращи атакуваха тази нощ кметството в Белград, където е Републиканската избирателна комисия. Шести ден на протести срещу управляващата власт. За разлика от предишните мирни демонстрации обаче снощи се стигна до сериозни сблъсъци.
Над 30 души са били арестувани заради проява на агресия срещу силите на реда, както и заради вандализъм срещу официални сгради. Двама полицаи са с тежки наранявания. Митингът започна от обичайното място - площада пред кметството, където се намира и избирателната комисия. Гладната стачка на двама от опозиционните лидери продължава и до днес, исканията им остават непроменени - касиране на изборите.
"Единственото, което тази държава трябваше да осигури на своите граждани беше да свободният избор за това кой да ръководи страната. Но те ги откраднаха. Вучич - откраднахте не един, а хиляди и хиляди гласове", заяви Мариника Тепич, лидер на коалиция "Сърбия срещу насилието".
След това протестиращите се насочиха към парламента. Полицаи използваха сълзотворен газ, след като десетки мъже, които опозицията описа като "провокатори", започнаха да чупят прозорците на сградата с камъни и пръчки.
"Тук вече няма място за шеги и за спокойствие. Мисля, че хората най-накрая трябва да се събудят. Вече нямаме право да кажем - не ме интересува, не ме засяга. Засяга всички ни и то много", каза Анка Ивкович, протестираща.
Само часове преди ескалацията на напрежението президентът Александър Вучич отказа обвиненията за манипулация на вота и отхвърли възможността за прегласуване в Белград. Опозицията твърди, че над 30 хиляди души са пристигнали в столицата и са пуснали гласа си под фалшива самоличност. По този начин са осигурили пълно мнозинство на управляващата партия.
25.12.2023, 13:43 часа
197 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha