Всеки седми българин живее под наем

Всеки седми българин живее под наем Преди десет години 96% от българите обитаваха собствени жилища и само 4% бяха наематели. Но бързо настъпиха осезаеми промени и сега 85% живеят в собствен (семеен) апартамент или къща, а 15% ползват чужди домове.
Това показват най-новите данни на Евростат за жилищния фонд в ЕС през 2022 г. За отбелязване е, че през 2012-2013 г. с Румъния бяхме на равна нога в класацията по собствени жилища - на първо и второ място, докато сега България е чак на седмо място, а северната ни съседка е №1 с 95% дял на населението, живеещо в свой дом. Пред нас са все държави от бившия социалистически блок: Словакия, Хърватия, Унгария, Литва и Полша.
В Западна Европа съотношенията са по-други. В Германия над 53% от населението живее под наем, а в Швейцария този процент е още по-висок - почти 58 на сто.
Средно в целия Евросъюз 69% от хората са собственици на дома си, а 31% са наематели, посочва Евростат. Графиката показва дела на собствениците (в синьо) и на ползвателите (в жълто):
Европейската статистическа служба не прави анализ на причините, само отразява фактите. Но специалистите изтъкват редица фактори за намаляването на собствениците у нас - икономически и демографски. Например, влияние оказва поскъпването на имотите, което е пречка за немалко хора да се сдобият със собствен дом. Други пък, особено по-младите, които често сменят работата и пътуват доста, предпочитат да не се закотвят с покупка на жилище. Трети, които са достатъчно платежоспособни, изчисляват, че е по-добре да плащат месечен наем, отколкото да бързат да купуват скъп имот и да се заробват с големи ипотечни заеми.
Интересен факт е, че България е сред страните в ЕС с много пустеещи къщи и апартаменти и в същото време с голям дял на пренаселените жилища. И тук привидният парадокс има различни обяснения. Тъмните прозорци на село са свързани с процесите на остаряване и обезлюдяване. В големите градове пък има доста апартаменти, които са купени с инвестиционна цел, но по някаква причина не са дадени под наем и стоят под ключ. Немалко имоти стоят необитавани заради спорове за собствеността между роднини и наследници. Друга причина е, че има много хора, които са заминали за чужбина и не отдават, нито продават жилищата си.
По-голямата част от населението в България - 53%, живее в къщи. За сравнение, в Испания 66% живеят в апартаменти, а на другия полюс е Ирландия, където 89% от домакинствата живеят в къщи.
29.12.2023, 11:27 часа
373 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha