Вижте коя валута се обезцени най-много през 2023 г.

Вижте коя валута се обезцени най-много през 2023 г. Класация на десетте валутите, загубили най-много от стойността си към 12 декември 2023 г. прави германското специализирано издание "Финанцен". От изданието отбелязват, че отминалата година е била белязана от множество кризи и фактори на несигурност, което се отрази и на валутните пазари. Сред неблагоприятните фактори са посочени геополитическото напрежение, войната, разразила се в Близкия изток, продължаващият конфликт в Украйна, високите лихви, упоритата инфлация, несигурността на пазарите.
Лидер в антикласацията, с най-голямо обезценяване в световен мащаб, е ливанската лира, която на фона на тежката икономическа криза в близкоизточната страна се е сринала с цели 89.85 процента.
На десето място застава руската рубла, която е загубила 19.12 процента от стойността си спрямо щатския долар.
Девета остава замбийската квача, която е отстъпила 25.45 процента.
На осма позиция е турската лира със загуби от 35.85 процента.
Седма се нарежда валутата на Малави – квача, с понижение от 39.8 процента.
Шеста е анголската кванза, която е поевтиняла с 40 процента, а точно пред нея се нарежда нигерийската найра с поевтиняване от 40.91 процента.
Четвърти е венецуелският боливар, който е загубил 50.64 процента от стойността си спрямо долара заради високата инфлация в страната, продължавайки тенденцията, наблюдавана през последните няколко години.
Третото място е за аржентинското песо, отстъпило общо 52.63 процента за годината.
На втора позиция се нарежда сирийската лира, която е поевтиняла със 75 процента.
31.12.2023, 12:29 часа
445 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha