Полицаи от Монтанско разследват незаконен улов на дивеч

Полицаи от Монтанско разследват незаконен улов на дивеч Полицията в Монтана разследва незаконен улов на дивеч, съобщиха от МВР.
Случаят е от вчера, около 11 часа, в землището на село Долна Вереница. В района на отбивка за местността "Палековото", служители на Участък Огоста спрели за проверка лек автомобил „Пежо 307SW“ с монтанска регистрация. Той бил управляван от 68-годишния му собственик, който е жител на областния град. 
При извършената проверка в багажно отделение на автомобила били открити трупни останки от прясно дивечово месо, с общо тегло 11.8 кг. На място е извършен оглед, като месото е иззето и оставено на съхранение в БАБХ. 
От пресслужбата на полицията в Монтана потвърдиха, че месото е от сърна. 
"Според българското законодателство в момента отстрелът на сърни е абсолютно забранен. Сега сърните са бременни, имат малки. Престъпление е да застреляш животно, което носи плод, който ще бъде роден след 2-3 месеца. Престъпление е да застреляш и сръндак. Той няма никакви никакви ловни ценности в момента. Няма трофеи, рогата са паднали", обясни инж. Спасимир Спасов, председател на ловно сдружение „Огоста"-Монтана.
Той припомни, че през 2020 година бяха заловени двама бракониери, от Митровци и Чипровци, за незаконен лов на сърни в района на Горна Лука.
"Още по-жалко е, ако се окаже, че хванатият с дивечово месо е ловец, защото той трябва да е запознат с всички тези нормативи", допълни той.
Работа по случая продължава районното управление в Монтана. 

*Снимката е илюстративна
03.01.2024, 10:45 часа
2091 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha