Езиковата гимназия в Монтана постави началото на българо-китайски културен обмен

Езиковата гимназия в Монтана постави началото на българо-китайски културен обмен Гимназията с преподаване на чужди езици „Петър Богдан“ в Монтана бе домакин на първото събитие за българо-китайски културен обмен в областния град. То се проведе на 20 януари и беше организирано в партньорство с Институт „Конфуций“ – София. В него се включиха и представители на СУ „Цар Симеон Велики“ – Видин.
Причината ПГПЧЕ „Петър Богдан“ да е домакин на това събитие е, че училището предлага курс по китайски от февруари 2023 г. Вече са факт първите резултати. Деветокласниците Емили Дубоа и Христиан Николов и учителката по френски Лиди-Ан Гасер издържаха изпита HSK-1 с отлични резултати. Сертификатите им бяха връчени от директорите на институт „Конфуций“ проф. Аксиния Колева и проф. Лиу Сиумин. Удостоверения получиха и други ученици, участвали в курса. Директорите на Институт „Конфуций“ изказаха благодарност за ангажираността на Мария Бончева – директор на гимназията, и приветстваха постиженията на учениците, направили първи стъпки в овладяването на китайския език. Те благодариха на екипа на гимназията за инициативата, която допринася за опознаването на двете култури.
Интересна програма предшестваше този тържествен момент. Танцов дует от гимназията изпълни класически китайски танц. Клубът по китайското бойно изкуство Винг Тчун към Младежкия дом направи демонстрация на форми и бойни приложения. Прозвучаха стихове и песен на китайски, изпълнени от ученици от гимназиите в Монтана и Видин. Българският фолклор бе представен от Магдалена Тодорова и Мария Алексиева – солистки на певческа група „Пъстренец Jr.“ и ученички в езиковата гимназия, както и от Представителен танцов ансамбъл „Пъстрина“. Квартет от гимназията изправи на крака публиката с песента „Заедно“. Интересни бяха изпълненията на гости от далечната страна, които представиха мелодии на традиционните китайски инструменти лючин и гуцин, народна песен и танц с копринено ветрило.
След художествената програма всички желаещи имаха възможност да вкусят истински китайски чай, да получат името си изписано на китайска калиграфия, да опитат да свирят на музикалните инструменти, да се облекат в колоритни традиционни костюми, да се запознаят с народни игри.
22.01.2024, 15:54 часа
1066 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha