Игри на пачки! Борко Банчев ще прави фотоволтаичен парк край Враца, крие се зад дъщеря си

Игри на пачки! Борко Банчев ще прави фотоволтаичен парк край Враца, крие се зад дъщеря си Заседанията на общинския съвет във Враца се утвърждават като едно от най-интересните събития през месеца, установи мониторинг на агенция BulNews.
Утре народните избраници се събират на редовна сесия, на което ще трябва да намерят мъдри решения на трудни казуси. Анализ на медията ни се впечатли от 19-та точка в дневния ред. В нея е посочено искане за допускане изработването на проект за Подробен устройствен план - план за регулация и застрояване (ПУП-ПРЗ) за промяна на предназначението на земеделска земя, поземлен имот с идентификатор № 12259.734.17, находящ се в м. „Гладно поле“, землището на Враца и обособяването му в нов урегулиран поземлени имот с предназначение „за производствени и складови дейности“. Вносител на предложението е зам.-кметът Александър Владимиров.
Така написана, тази точка звучи суховато, скучно и е възможно общинските съветници така и да не разберат за какво ще гласуват. Повечето от тях са заети хора, имат успешен бизнес и участват в сесията само заради волята на избирателите си. Фирмата, която иска да се промени статута на земята, се казва „Анабел Агро 97“ ЕООД.
И тук започва интересното.
Разследване на агенция BulNews установи, че собственик на дружеството е Антонина Бориславова Банчева. Това е малката дъщеря на дългогодишния местен лидер на ДПС и един от най-опитните общински съветници Борислав Банчев. 27-годишната жена е едно от децата на политика от брака му с Красимира. Иначе Банчев има 4 дъщери от 3 жени, но това е тема за друг материал.
„Анабел Агро 97“ ЕООД е създадена през юли 2019 г. с уставен капитал от 50 лева. Предметът на дейност на дружеството е отглеждане на черупкови плодове, което най-вероятно се отнася за орехи. До юли 2023 година в дружеството няма назначен нито един човек и през това време фирмата не е имала дейност.
Точно през посочения месец това се променя и вече се появява 1 човек, за когото се внасят осигуровки. Логично е това да е самият собственик Антонина Банчева. Фирмата не е регистрирана по ДДС.
И тук възниква въпросът защо земята, на която би трябвало да се отглеждат орехи, ще променя своя статут?! Логичният отговор е, че орехите са останали в документите в Търговския регистър, а на терена край Враца ще се строи соларен парк. За да бъде изграден той, ще са необходими стотици хиляди левове, а в същото време фирмата „Анабел Агро 97“ разполага само с 50 лв. капитал. Явно врачани ще станат свидетели на икономическо чудо, освен ако дружеството не продаде за милиони самия терен и така пеликанът Банчев да напълни гушата.
Проследяването на бизнес начинания на младата дама ни разкрива доста интересен факт. Антонина Банчева има участие в още едно дружество. Тя държи 50% в „Екобий 2011“ ООД, където е съдружник с бившия народен представител от ДПС Айхан Етем. Предметът на дейност е търговия с петролни продукти, като седалището на фирмата е в София.
Дори и за боядисаните врабчета в парка "Дубайчето" е кристално ясно, че зад името на Антонина стои мощното туловище на нейния баща Борислав Банчев. Въпросът, който е нормално да се зададе е, защо той се крие зад дъщеря си? Какво притеснява или заплашва опитния политик - МВР, НАП, КПКОНПИ, Прокуратурата, ДАНС, Кьовеши? КОЙ?
В конкретния случай внесеното предложение от името на Антонина поставя в деликатно положение общинския съветник Борислав Банчев. Ако той вземе участие в обсъждането и гласуването на тази точка по време на заседанието утре, това ще е конфликт на интереси. Има хипотеза, че дори и присъствието му в залата във вторник може да се тълкува като натиск над неговите колеги да гласуват "За" предложението, което директно облагодетелства неговото семейство. А че то ще бъде прието с гласовете на ГЕРБ и групата на ДПС, няма никакво съмнение. На хартия Борислав Банчев е част от опозицията в общинския съвет, но на практика от много години той е пуделчето на кмета Калин Каменов и чинно подкрепя всяко негово предложение. Няма логика точно когато маститият бизнесмен има нужда да прокара решение в свой бизнес интерес, да не срещне единомислие в най-голямата група в местния парламент.
За гражданското общество ще остане горчилката в устата от игрите на пачки на Борислав Банчев, които са законни, но дали са морални?! Докато избирателят продава своя глас срещу 50 лева, вместо да гласува по съвест, така ще бъде…
29.01.2024, 08:50 часа
10477 13
Коментари

Стига толкова !!!

30.01.2024, 11:56 часа
До кога ще се сменя статута на плодородни земи за да се правият фотоволтаици ? Накрая ще ядем панели. Достатъчно плодородна земя беше съсипана във Враца за това. Трябва да се вкара закон, че веднъж определен статута на земя, не може да се променя.

Мая Маринова

29.01.2024, 22:20 часа
Борко сержанта е много глупово момче и простовато. Повярва си глуповото и се въздигна до небесата. Но ще падне от високо глуповото. Щото си е глупово. Искам да кажа, че не е умно момчето...

Баба Тони- счетоводката

29.01.2024, 18:06 часа
няма по долни, крадливи и гнусни хора от Борето, сестра му - жена на Ники Сателита. Пасмина айдуци.

Борко Банчев

29.01.2024, 16:32 часа
Ще и сменям статута на тая земя да и се вдигне малко цената, да я продам за повечко парици, че само она остана. Я освен деца и борчове друго да сте ме видели да праа?

На хан Аспарух внука

29.01.2024, 15:38 часа
А пък моят внук в Община Мездра е заградил всички общински пасища, и получава субсидии!

много знайко

29.01.2024, 13:46 часа
Не виждам нищо лошо в това начинание, там е зона "Пп" зона предимно за производство. Този район се облагороди. Притеснителното е, че имота беше собственост на Мариана Мишева, а преди това на Ники Зеленчука. Нищо чудно и общински да е бил преди това.

Айхан Етем

29.01.2024, 12:19 часа
Коректна!

V

29.01.2024, 11:39 часа
Дали дойде времето, европейските пари на Б.Б. за лозови насаждения да видят бял свят? Нада ли!!! Това е пореден ход за използване на политическо влияние в Об.С и Община Враца за вдигане цената на имота! "Под слънцето има място за всички" каза А.А.?

Алонсо

29.01.2024, 11:24 часа
Хората по света зарязват панелите и перките по ред причина от които са и овреждане на околната среда и постигане на обратен ефект с климата, ние тука още откриваме изстиналата топла вода.

Саши прашката

29.01.2024, 11:13 часа
А оставете ме да внеса предложението, че Борето ми е обещал и аз да бодна в хепи.
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha