Разследват благотворителна организация в Конго, подкрепяна от принц Хари

Разследват благотворителна организация в Конго, подкрепяна от принц Хари Благотворителна организация за опазване на дивата природа, в чийто управителен съвет членува херцогът на Съсекс, разследва твърдения за изнасилвания и изтезания, извършени от нейни охранители в Република Конго.
Африканските паркове, които управляват 22 национални парка и защитени територии в 12 държави, заявиха, че разследването е техен "най-висок приоритет", и призоваха всеки, който има информация за злоупотреби, да се свърже с тях.
Херцогът на Съсекс, принц Хари, е вписан като член на борда на организацията с нестопанска цел, след като в продължение на шест години беше неин президент.
Според твърденията, съобщени за първи път от Mail on Sunday, охранители, управлявани и платени от благотворителната организация, са участвали в побоища, изнасилвания и мъчения на коренни жители в тропическите гори на Република Конго.
В изявлението на управителния съвет и главния изпълнителен директорна африканските паркове се казва, че организацията има нулева толерантност към злоупотребите и се ангажира да спазва правата на местните хора и на коренното население.
В него се казва, че е започнало разследване, след като неназован член на управителния съвет е бил предупреден от благотворителната организация Survival International за твърдения за злоупотреби от страна на охранители. Тя обаче обвини организацията Survival International, че не е съдействала на разследването.
В изявлението се казва: "Запознати сме със сериозните твърдения за нарушаване на човешките права от страна на екоохранители срещу местното население, живеещо в съседство с националния парк Одзала-Кокуа в Република Конго, които наскоро получиха медийно внимание.
"Незабавно започнахме разследване чрез външна адвокатска кантора въз основа на информацията, с която разполагахме, като същевременно призовахме Survival International да предостави всички факти, с които разполага. За съжаление, въпреки многократните молби, те предпочетоха да не ни съдействат и ние продължаваме да ги молим за съдействие. Насърчаваме всеки, който разполага с информация за каквито и да било злоупотреби, да я съобщи на нас или на конгоанските правоприлагащи органи, които ще подпомогнат разследването и ще гарантират, че извършителите на всякакви злоупотреби ще бъдат изправени пред съда."
Благотворителната организация е основана през 2000 г. с цел защита на африканските национални паркове и подпомагане на опазването на дивата природа на континента и по света. Тя управлява повече от 20 млн. хектара защитени територии.
Фиоре Лонго, ръководител на природозащитната кампания на Survival International, заяви пред информационната агенция PA, че историята не е "изненада", тъй като според нея случаите на злоупотреби се случват редовно в региона в продължение на много години.
Тя добави: "С появата на защитените територии по време на колониалните времена много от местните жители вече са били изселени. Но конкретно около 2010 г., когато Африканските паркове поемат управлението, местните жители казват, че насилието е започнало да става по-лошо от преди, защото парковите рейнджъри ги биели всеки път, когато се опитвали да влязат в гората - която е техен дом - за да събират лечебни растения, да ловуват и да хранят семействата си".
Лонго казва, че е чувала от свои колеги за случаи на изнасилване на местни жени, за поставяне на главите на мъжете под вода в реките, а някои са били изгаряни с горещ восък и бити.
По отношение на твърдението, че Survival International не сътрудничи на разследването на African Parks, тя каза: "Те са работодатели на рейнджърите и управителите на парковете и разполагат с пари, за да проведат собствено разследване. Не зависи от нас да им предоставяме подробности. Тяхна е отговорността, когато повдигнем проблем, да отидат на място и да проведат разследване".
Лонго заяви, че Survival International повдига подобни въпроси от 2013 г. насам и че злоупотребите, на които се твърди, че са подложени местните хора, "не са тайна".
29.01.2024, 08:30 часа
262 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha