БЛС не е водил разговори със здравното министерство за отпадане на медицинските бележки за учениците

БЛС не е водил разговори със здравното министерство за отпадане на медицинските бележки за учениците Българският лекарски съюз (БЛС) не е информиран и не са водени разговори с представители на Министерството на здравеопазването за промени, свързани с издаването на медицински бележки за извиняване на отсъствията на учениците. Това съобщиха от пресслужбата на БЛС. От съсловната организация посочват, че за пореден път научават от медиите за подготвяни промени в сектора, без да са обсъждани и консултирани с лекарите.
Министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков каза, че се подготвя отпадане на документа и използването само на амбулаторен лист, чрез който ще се извиняват отсъствията на учениците.
Подобна промяна поставя въпроси, сързани с чувствителна информация за здравословното състояние на ученика, съдържаща се в амбулаторния лист, която би постъпвала в училищата, допълват от БЛС. От съсловната организация поставят въпроса за това кой ще има достъп до тази информация, с каква нормативна промян ще се въведе предложението, как ще се извиняват отсъствията на хоспитализираните деца, как ще се упражнява контролът и др.
В момента отсъствията на децата от училище по здравословни причини се извиняват с медицинска бележка, издадена от личен лекар. Родители реагираха остро заради изискваното заплащане за издаване на документа. Тъй като издаването на медицинската бележка не се заплаща на лекарите от Националната здравноосигурителна каса, те могат да сформират цена по своя преценка.
29.01.2024, 16:03 часа
230 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha