Първа в ЕС: Хърватия въвежда европейска карта за хора с увреждания

Първа в ЕС: Хърватия въвежда европейска карта за хора с увреждания Хърватия започна процес на издаване на европейски карти за хора с увреждания и европейски карти за паркиране за инвалиди в рамките на предложение на Европейската комисия, съобщи хърватският сайт „Индекс“. Хърватия е първата страна в Европейския съюз, която въвежда новите карти за хора с увреждания.
Картата на ЕС за хора с увреждания ще служи като доказателство за статут на лице с увреждане във всички страни членки на ЕС. Тя ще осигурява на притежателите си равен достъп до специални условия и преференциално третиране навсякъде в Евросъюза.
Специалните условия се прилагат при използване на обществения транспорт, участие в културни прояви и посещения на музеи, развлекателни и спортни центрове, увеселителни паркове и др. Специалните условия могат да включват свободен вход, намалени цени, приоритетен достъп, личен асистент, помощни средства за подпомагане на двигателната способност.
Издаването на европейска карта за хора с увреждания няма да спре издаването на национална такава, а само ще я допълва.
Европейската карта за паркиране на хора с увреждания ще гарантира използването на места за паркиране и съоръжения, запазени за хора с увреждания, във всички страни на ЕС. Тя ще замени националните карти за паркиране.
Инициативата за двете карти е в изпълнение на ангажимента, поет от ЕК в Стратегията на ЕС за правата на хората с увреждания за периода 2021—2030 г.
31.01.2024, 13:21 часа
189 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha