Банки в Турция и Китай започнаха да закриват сметки на руски компании

Банки в Турция и Китай започнаха да закриват сметки на руски компании Турските банки започнаха да закриват сметки на руски компании. Преди това китайски банки също обявиха подобни мерки. Според професор Олександър Савченко, ректор на Международния бизнес институт в Киев, банките нямат друг избор. Ако нарушат изискванията на САЩ, ще бъдат изправени пред огромни глоби, каза той пред телевизия FREEДОМ.
„Има едно добре известно правило сред банкерите: ако някоя от вашите трансакции не се хареса на Федералния резерв или Министерството на финансите на САЩ, можете да се сблъскате с огромни проблеми и глоби“, посочи банкерът и икономист Савченко.
„Германските банки, британските, дори американските, особено френските, ако нарушаваха някакви изисквания на САЩ, говорехме за глоби от един, два и пет милиарда долара. За турските банки такава глоба е равносилна на фалит. Ето защо, след като Байдън даде право на Министерството на финансите и Федералния резерв да действат по-смело по отношение на въвеждането на санкции срещу всички финансови институции, които нарушават законите за ограничения върху търговията със стоки с двойна употреба или военни продукти... всички замесени в това могат да попаднат под колосални санкции“, обясни икономическият експерт.
Според банкера става дума не само за търговски сделки и юридически лица, но и за физически лица - граждани на Русия, които са напуснали или искат да се установят постоянно или временно в други страни. Сега ще им бъде много по-трудно да отворят сметка и преминават пред прецизен скрининг.
„Преди беше много трудно. Например в Швейцария това е почти невъзможно. В Турция и Казахстан беше сравнително лесно. Сега тези банки, разбирайки рисковете, засилват наблюдението на тези лица. Те трябва да са 100% сигурни, че човекът, който е отворил сметката с руски паспорт, не попада под санкции“, обясни Савченко.
Животът на търговските структури и гражданите на Русия ще стане по-труден. Но е оправдано, защото сред избягалите руските граждани определена част са агенти, които работят за заобикаляне на санкциите. Това включва доставки на софтуер, чипове и военни компоненти.
Предвидена е наказателна отговорност за заобикаляне на санкциите. В Щатите има извънтериториално право, те разширяват законодателството си в целия свят. А човек, който улеснява или е съучастник в заобикаляне на санкции, може да бъде арестуван. Ако видим няколко такива ареста, няколко милиарда глоби на тези банки, които всъщност не си сътрудничат с Америка, тогава ситуацията ще се промени и те ще служат за пример на другите, посочи още Савченко.
03.02.2024, 15:42 часа
313 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha