Сърбия експулсира рускиня, противопоставила се на войната в Украйна

Сърбия експулсира рускиня, противопоставила се на войната в Украйна Сръбското правителство експулсира рускиня, която живее в страната от четири години и се противопоставя на войната в Украйна, с мотива, че представлява заплаха за сигурността, предаде ДПА.
Елена Копосова трябва да напусне Сърбия в рамките на 30 дни, след като неотдавнашната й молба за постоянно пребиваване беше отхвърлена, съобщиха вчера Копосова и сръбски правозащитници.
Министерството на вътрешните работи на Сърбия е информирало жената, че представлява заплаха за сигурността, казаха активистите.
Копосова е преводач по професия. През март 2022 г. тя подписа отворено писмо, в което осъжда нахлуването на Русия в Украйна, и призова да бъде подкрепен антивоенен митинг, планиран в Белград.
„Това решение е най-новото от поредица мерки, предприети наскоро от Министерството на вътрешните работи“, съобщи Белградският център за политика на сигурност (BCBP), който е подкрепен от западни спонсори.
През юли 2023 г. руският активист Пьотр Никитин беше задържан за два дни на летището в Белград при опит да влезе в страната. След отправени критики от обществеността му беше позволено да влезе.
Месец по-късно Сърбия отказа на бившия вицепремиер на Черна гора Йована Марович да влезе в страната с мотива, че тя "застрашава сигурността на Сърбия и нейните граждани".
Марович, която е критик на сръбския президент Александър Вучич, има проевропейски позиции.
Белградският център за политика на сигурност твърди, че тези мерки се дължат на продължаващото влияние на бившия директор на сръбската агенция за национална сигурност (BIA) Александър Вулин.
Вулин се смята за лоялен последовател на Вучич и има добри отношения с Москва. САЩ го поставиха в черния си списък със санкции миналата година, обвинявайки го в „дестабилизиращи действия“, които „подпомагат злонамерените действия на Русия в региона“.
Президентът Александър Вучич се опитва да поддържа топлите отношения на Сърбия с Москва, макар да работи за по-тесни връзки с ЕС.
Сърбия е кандидат за членство в евросъюза.
06.02.2024, 16:03 часа
346 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha