Прокурорът по "Барселонагейт" е предложен за наказание, намаляват му заплатата с 20%

Прокурорът по "Барселонагейт" е предложен за наказание, намаляват му заплатата с 20% Стефан Христов от Софийската градска прокуратура, който беше наблюдаващ по делото "Барселонагейт", може да бъде наказан с намаляване на заплатата за една година. Това се разбра след заседанието на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет вчера, когато трябваше да бъде разгледано предложението на градския прокурор Илиана Кирилова за наказание на Христов. Кирилова поиска той да бъде наказан с намаляване на заплатата с 20% за една година заради забавени дела, съобщи "Лекс". Основната заплата в градската прокуратура е около 5700 лв., така че ако бъде наказан, Христов ще загуби към 14 000 лв. за година. 
Прокурорската колегия, която изпълнява функциите на Висш прокурорски съвет, докато такъв бъде избран, откри пропуски в предложението на Кирилова и ѝ даде една седмица, за да ги отстрани, пише "Сега".
Градската прокурорка трябва да уточни предмета на образуваното дисциплинарно производство срещу Христов, както и да мотивира необходимостта от налагане на дисциплинарно наказание, като посочи обстоятелствата, водещи до определяне на предложеното дисциплинарно наказание. Ако не изпълни указанията до една седмица, искането ще бъде оставено без разглеждане.
На заседанието стана ясно, че предложението на Илиана Кирилова е вид продължение на дисциплинарното производство, образувано от самата нея в края на юли миналата година.
Това беше развитие по казуса, след като се разбра, че проверка на Върховната касационна прокуратура, разпоредена от и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, е констатирала сериозни нарушения на прокурор Христов. Едно от най-фрапантните нарушения е забавянето на превода на документите от испанската прокуратура, което е отнело цяла година. Установено е, че дълго време делото за пране на пари е държано "на трупчета", без по него да се извършват действия по разследването. Производството е "събудено" едва след 15 май м.г., след като уволненият в последствие главен прокурор Иван Гешев даде пресконференцията, на която говори за измитането на политическия боклук и демонстративно скъса оставката си.
Наблюдаващият прокурор по "Барселонагейт" е оставил горещите следи по делото да изстинат, обясни неотдална Кирилова. "Ако някой е искал да го докаже, е следвало да стане много преди всичко, което се случи", коментира тя пред БНР, имайки предвид претърсванията през лятото, които се случиха точно преди все още главният прокурор Иван Гешев да поиска депутатския имунитет на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.
Наскоро прокуратурата прекрати делото "Барселонагейт", като отдели част от разследването, което обаче няма нищо общо с Борисов.  
Според градския прокурор по "Барселонагейт" нямало достатъчна активност от наблюдаващия прокурор, преди Гешев да влезе в конфликт с Борисов в навечерието на уволнението си от прокуратурата. Стефан Христов е бил състудент с Гешев. Според Кирилова той изобщо не е имал основание да предлага на Гешев да бъде искан имунитетът на Борисов. Включително по едно от престъпленията, сочени в предложението му, била изтекла давността. "Когато се прави такова предложение до Народното събрание, би трябвало да сме изключително прецизни, да не е самоцел свалянето на имунитета, а когато има достатъчно доказателство, че това лице да му бъде повдигнато обвинение", обобщи Кирилова.
08.02.2024, 10:36 часа
328 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha