Заради прекомерно замърсяване: Изкачващите Еверест трябва да връщат екскрементите си в торбички

Заради прекомерно замърсяване: Изкачващите Еверест трябва да връщат екскрементите си в торбички Хората, които изкачват връх Еверест, използват природата, за да отидат на тоалетна. Местните власти обаче въвеждат ново правило – преработените и освободени храни от човешкия организъм да бъдат връщани обратно в базовия лагер, където да бъдат изхвърлени.
Поради екстремните температури, екскрементите не се разграждат напълно. По тази причина алпинистите, които предприемат изкачване на Еверест и на близкия връх Лхотце ще трябва да закупват специални торбички в базовия лагер, които ще бъдат „проверявани при завръщането им“.
По време на сезона за катерене алпинистите прекарват по-голямата част от времето си в базовия лагер, за да се аклиматизират към надморската височина. Там те ходят на тоалетна в издигнати палатки, под които има варели, събиращи отпадъците. Но след като започнат своето коварно пътуване, нещата стават по-трудни.
Повечето катерачи и помощен персонал са склонни да копаят дупки, но колкото по-високо се изкачват в планината, става все по-трудно.
Боклукът става огромен проблем в Хималаите, въпреки че има нарастващ брой кампании за почистване, включително годишна, организирана от непалската армия.
Въпреки че не съществуват официални данни, изчислява се, че има около три тона човешки екскременти между Лагер 1 в подножието на Еверест и Лагер 4, към върха.
SPCC доставя около 8000 торбички от САЩ за около 400 чуждестранни алпинисти и 800 помощен персонал за предстоящия сезон, който започва през март. Те съдържат химикали и прахове, които втвърдяват човешките екскременти и ги правят до голяма степен без мирис.
Това е пилотен проект, който след въвеждането му на Еверест, може да бъде приложен и към други планини.
09.02.2024, 13:48 часа
261 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha