Внесен е закон за задължителни боди камери на полицаите

Внесен е закон за задължителни боди камери на полицаите ПП-ДБ внесоха промени в закона за МВР  за задължителни персонални видеокамери (боди камери)  на полицаите, както и за задължителни видеорегистратори на колите на вътрешното министерство и НСО. Законопроектът е внесен от 8 депутати от парламентарната група, сред които Ивайло Мирчев, Надежда Йорданова, Божидар Божанов, Искрен Митев. Те предлагат и всичко записано чрез камерите - видео и аудизаписи, да може да се ползва като доказателства.
Депутатите аргументират задължителността на боди камерите с оглед "зачестилите случаи на обвинения в полицейско насилие, превишаване на полицейските правомощия и злоупотреба с власт". "Тези обвинения и липсата на убедителни доказателства за съпричастието на полицейските служиетели при извършване на неправомерни действия или тяхното оневиняване пораждат в обществото усещане за безнаказаност, полицейски произвол и затвърждават впечатлението, че силовите методи и заплашителното поведение на полицаите е техен стил и метод на работа", пишат народните представители. Те дават като примери и последните случаи на полицейско насилие при потутшаване на протеста срещу БФС и случая с починалия след полицейско преследване мъж в Стара Загора. 
Депутатите предлагат задължители боди камери да имат на практика всички полицаи, които са на улицата или са в акции. Такива ще имат всички, които осъществяват дейност по опазване на обществения ред и осигуряване безопасността на движението по пътищата. Камери трябва да рабоят върху полицаи, които осъществяват патрулно-постова дейност. териториално обслужване на населението, наблюдение на държавната граница, специфична охранителна дейност за участие в мерките за постигане на летищна сигурност в обществените зони и периметъра на летищата и прилагане на компенсиращи мерки, охрана на обекти и дипломатически представителства, при осигуряване на обществения ред при провеждане на мероприятия и конвоиране и съпровождане на лица в страната и в чужбина. Такива трябва да има и при освобождаване на заложници, задържане и обезвреждане на извършители на престъпления, както и при охрана на хора.
По време на протести полицаите не носели боди камери, защото се страхуввали да не им ги счупят. Това скандално разкритие направи само преди седмици директорът на Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) Любомир Николов в интервю за Нова телевизия. На въпрос дали по време на протеста срещу БФС през ноември м.г. служителите на МВР са носели камери, които да са запечатали полицейски произвол и насилие, Николов отговори, че те не са имали такива.
"Преценено е, че тези боди камери, които се закрепвват обикноввено на ревера на служителите стават много лесно чупеща се вещ при стълкновение с тълпа и установяваме страхотни липси на камери след като сме влезли в такъв конфликт с протестиращи", обяви Николов. Той натърти, че при всички масови събития има полицай или полицаи, които снимат, както действията на протестиращите, така и тези на колегите си.
В същото време обаче, шефът на СДВР обяви, че боди камерите вече щели да станат задължителни за всички полицаи, които работят на улицата. Николов обаче не обясни как вече няма да им ги чупят протестиращи, както и не даде никакви подробности кога ще стане това, както и дали вече е започната работа по обявяването на обществена поръчка за придобиването на устройствата.
Повече от естествено е точно по време на масови мероприятия полицаите да имат камери. Има достатъчно модели, които може да бъдат сложени без страх, че ще бъдат счупени или повредени. Отделно от това от всички видеа - например при протеста срещу БФС, се виждаше, че не малко полицаи бяха облечени с протектори, като робокопи, които скриваха не само номерата им, но и спокойно можеха да прикриват и боди камерите от външно влияние.
10.02.2024, 13:14 часа
256 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha