Политолог: "Сглобката“ скърца, претърпя доста удари, но все пак работи

Политолог: "Сглобката“ скърца, претърпя доста удари, но все пак работи "Сглобката“ скърца, претърпя доста удари, но се оказа, че скърцайки все пак работи“, обясни политологът Теодор Славев, по повод напрежението между управляващите партньори на национално ниво и допълни:
"Бойко Борисов би развалил това правителство в първия момент, в който види, че има друг партньор, с който да управлява, и това да не е ДПС – най-малко аритметиката показва, че може би такива гласове няма и да стигнат в Народното събрание. В настоящата ситуация такъв партньор няма, т.е. при едни избори 2 в 1 ние ще възпроизведем отново същото положение в парламента и ще трябва да започнат наново всякакви компромиси и договорки“.
"В момента, паралелно с договорките за правителство на повърхността, текат други договорки – за регулаторите, така че аз очаквам да се намери компромис и баланс. Много е важно да се види дали още с първия мандат ще има правителство, при втория политическата цена за правене на "сглобка“ се вдига“, изтъкна Теодор Славев.
"Тази коалиция, както я наричаме "сглобка“ и "некоалиция“, преглътна много неща, включително участието на Пеевски в писане на Конституция, в евроатлантическа външнополитическа ориентация и прочее“, коментира още политологът.
Според него какви точно ще са имената на министрите не е маловажно, но центърът на взимане на решения, центърът на тежестта на властта е изместен – вече не е в Министерски съвет.
"Ако по времето на Борисов имахме една изключително силна изпълнителна власт, която някои определят като "мек авторитаризъм в България“, всички решения се взимаха в правителството, а парламентът беше мокър печат, който просто подпечатваше решенията, в момента имаме обратната ситуация. Сега парламентът дори на моменти действа като конвент и със скандални законодателни техники променя Конституцията. Изпълнителната власт става като придатък“, поясни политологът.
Според него настояването на ГЕРБ Мария Габриел да съвместява поста премиер с външен министър от една страна е искане и на самата Габриел: "Поради нейната биография и връзки в европейските институции. От друга страна – на Борисов това му е важно, за да може чрез държавния апарат да се чисти авторитета на ГЕРБ и да има външни канали“.
Протестите на земеделците месец преди ротацията не са случайни, смята Теодор Славев.
"Те имат влияние върху това как ще се случи ротацията. Тези протести са политически инспирирани, те поставяха политически искания за оставки на членове на правителството. И другото – тези протести не срещат обществена подкрепа, не могат да се превърнат в масови. Напротив, те се затвориха в изключително съсловни протести. Дори в очите на обществото изглежда, че едни хора искат повече пари, за да си купуват още по-скъпи лимузини. От друга страна, подкрепа трябва да се търси. По-голямата тема е как си представяме да изглежда нашето земеделие, здравеопазване, образование, национална сигурност след 10 години. Работи се на парче и това не е устойчиво, защото в състезанието с другите държави ние, за съжаление, изоставяме“.
Политологът призова управляващите да се върнат към първоначалната си позиция – да се направи оценка на всеки досега действащ министър и на тази база да се мисли за някакви промени.
"Това, което аз очаквам, е ротацията да се случи. Няма обществена и политическа обстановка в момента, която да изисква предсрочни избори и разваляне на споразумението за 18-месечното управление, като разбира се, нищо не е изключено“, заключи Славев.
10.02.2024, 14:13 часа
146 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha