Най-малко 28 жертви след израелски удари по Рафах

Най-малко 28 жертви след израелски удари по Рафах Най-малко 28 палестинци бяха убити в Рафах в ранните часове на днешния ден, само часове след като израелският министър-председател Бенямин Нетаняху обяви, че е поискал от армията да изготви план за евакуацията на стотици хиляди хора от намиращия се в южната част на ивицата Газа град преди предстоящото сухопътно настъпление срещу него, предаде Асошиейтед прес.
Нетаняху не разкри подробности, нито времеви срокове, но новината предизвика масова паника. Над половината от 2,3-милионното население на Газа се е струпало в Рафах, а много от тези хора бяха прогонени от домовете си след предишни израелски заповеди за евакуация, които засегнаха две трети от територията на анклава. Не е ясно къде биха могли да отидат те, ако напуснат и Рафах, отбелязва АП.
Новината за предстоящото настъпление увенча седмица на изострено публично напрежение между Нетаняху и правителството на президента на САЩ Джо Байдън. Американски официални лица заявиха, че офанзива срещу Рафах без план за мирното население ще причини катастрофа.
Израел бомбардира града почти ежедневно, дори и след като през последните седмици каза на цивилните да потърсят убежище там от боевете в намиращия се недалеч на север Хан Юнис.
Палестинското ислямистко движение "Хамас" междувременно предупреди, че израелска офанзива срещу Рафах може да причини "десетки хиляди убити и ранени", предаде Франс прес.
"Ние предупреждаваме за катастрофа и масово убийство, което може да доведе до десетки хиляди мъченици и ранени", пише в изявлението. От "Хамас" подчертават, че за тези възможни последици ще носят отговорност "американската администрация, международната общност и израелските окупатори".
При три израелски удара тази нощ в района на Рафах са загинали 28 души, според представител на здравните власти и журналисти на Асошиейтед прес, видели телата, докарвани в болниците. При всеки един от ударите са били убити по неуточнен брой членове на три семейства, включително десет деца, най-малкото от които е тригодишно.
В Хан Юнис, където в момента е епицентърът на бойните действия по суша в ивицата Газа, израелските сили откриха огън по болница "Насър", най-голямата в района, най-малко един човек е убит, а няколко са ранени, заяви говорител на управляваното от "Хамас" здравно министерство в Газа.
По думите му медицинските служители вече не могат да се придвижват между сградите от болничния комплекс заради ожесточения обстрел. Говорителят каза, че 300 медици, 450 пациенти и 10 000 разселени лица са се скрили в болницата.
10.02.2024, 14:27 часа
150 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha