Шалапатова: Няма да има сътресение на доходи и пенсии при въвеждане на еврото

Шалапатова: Няма да има сътресение на доходи и пенсии при въвеждане на еврото "От социална гледна точка няма да има никакво сътресение при доходи и пенсии при въвеждане на еврото". Това заяви социалният министър Иванка Шалапатова.
Тя отбеляза, че при влизане в еврозоната кредитите и депозитите ще се преизчислят автоматично, докато доходите, социалните пенсии, по думите ѝ, ще се преизчислят в полза на хората. "Преминаването към еврото няма да бъде толкова болезнено, не очакваме сътресения в покупателната способност", каза министърката.
Според нея общата европейска валута има и предимства, и удобства, защото не се налага да се преизчисляват цените. "Това би било добра стъпка, за да има устойчиво развитие", смята тя.
"Важно е да се каже, че вместо да се поддават на фалшиви новини, хората трябва да използват адекватни източници на информация. Няма повод за притеснение във връзка с приемането на еврото, защото финансовото състояние на страната е добро. Дългът спрямо БВП е 22%, много по-нисък от допустимия в Евросъюза, курсът на лева е стабилен, той е фиксиран. Остава да бъдат изпълнени критериите за ценова стабилност. Ние предприемаме мерки за намаляване на инфлацията и за информиране на населението", добави Шалапатова.
По думите ѝ т.нар швейцарско правило за увеличение на пенсиите, докато е заложено в закона, ще се прилага. Важно е пенсиите да станат свързани с осигурителния принос, правилото донякъде отразява адекватността на размера, обясни социалният министър. В България пенсионната система създава усещане, че не е устойчива, че размерът на пенсиите не е адекватен, коментира Шалапатова. Ще предложим на парламента законодателни промени, започваме анализ, така че решенията, които ще бъдат взети вследствие на анализа, да гарантират по-адекватна пенсионна система, посочи тя. Засега не се планира увеличаване на осигурителната вноска за пенсиониране. Все още не било ясно с колко процента ще бъде увеличено възнаграждението на социалните работници на терен.
До момента не е получавала сигнали от премиера Николай Денков и вицепремиера Мария Габриел, че ще има промяна в нейната позиция след ротацията помежду им.
11.02.2024, 12:45 часа
294 1
Коментари

оооооо ,

11.02.2024, 19:17 часа
да ! няма да има , я ! за тези - с министерските и мутренски те пари . мравките да му мислят . останалите мравки , защото един ден няма да има кой да ви изкарва милионите . нито ЕС ще го има , нито останали работещи по тези земи .
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha