Издирват 2-ма българи заради самолета беглец, влязъл в страната ни незаконно през Видин

Издирват 2-ма българи заради самолета беглец, влязъл в страната ни незаконно през Видин Двама българи са обявени за общодържавно издирване по делото за малкия самолет, който през юни 2022 г. наруши въздушното пространство на поне 7 държави и кацна на изоставеното летище Буховци край Търговище, съобщава "Сега" по информация от Софийската апелативна прокуратура. По делото работи Районната прокуратура във Видин, която е в апелативния район на София.
Макар и самолетът да беше изоставен край Търговище, той е влязъл в България през територията на видинската прокуратура и затова тя води делото. По разследването беше ангажирано и националното следствие, но вече по него работи Граничното полицейско управление в Брегово. Делото се води за влизане през границата на страната без разрешение на надлежните органи.
"На този етап на досъдебното производство са извършени разпити на свидетели и разпознавания на лица, назначени са и са изготвени дактилоскопни и ДНК експертизи, изпратени са Европейски заповеди за разследване до компетентните органи в Унгария и Литва, като същите са върнати изпълнени", информира Софийската апелативна прокуратура. И допълва, че са събрани доказателства за виновността на двама души, които са привлечени в качеството на обвиняеми и в момента са обявени за общодържавно издирване. Прокуратурата отказа да разкрие самоличността на тези хора, макар и те да са обявени за издирване, т.е. публичността би могла да помогне за откриването им. Уточнено беше само, че са "пълнолетни граждани на България".
Прокуратурата посочва още, че събраните на този етап доказателства сочат, че самолетът е законно придобит. Тъй като е веществено доказателство, той се съхранява от органите на полицията. Разследването продължава.
Известно е, че самолетът е навлязъл във въздушното пространство на България на 8 юни около 19.09 часа. Преди това е бил прехванат от унгарските военновъздушни сили, a в Румъния от румънски и американски самолети F-16, базирани в авиобаза Фетеш. 60-годишният Piper PA-23-250 Aztec е с литовска регистрация.
По обява в британски сайт за продажбата на самолета OFFnews успя да се свърже с предпоследния му собственик - 72-годишният летец капитан Брониус Заронскис, бивш командир на авиационната ескадрила в Паневежис, а впоследствие ръководител на аероклуба в града. Заронскис заяви пред изданието тогава, че е продал самолета на фирма от София.
"Категорично става дума за нарушаване на въздушното пространство. Дали има заплаха или не - това е предмет на нашето разследване. Ако такава действително се установи в зависимост от превозван товар, от превозвано гориво, дали самият самолет би могъл да застраши инфраструктурата или населението на нашата страна - това ще стане в хода на наказателното производство", обясни през юни 2022 г. Борислав Сарафов, който тогава ръководеше националното следствие. Дали има отговори на тези въпроси за публиката остава неизвестно и до момента.
12.02.2024, 10:27 часа
1843 2
Коментари

Ломския

12.02.2024, 18:51 часа
За самолета питайте брат Галев..........
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha