17:00 ч.: Най-после отвориха скоростния път Мездра-Ботевград

17:00 ч.: Най-после отвориха скоростния път Мездра-Ботевград Най-дългоочакваната новина за жителите на Северозапада през последната година е факт. Точно в 17 часа днес бе пуснато движението по пътя Мездра-Ботевград, научи агенция BulNews. С това бе сложен край на продължилия близо 9 месеца кошмар за пътуващите от и към столицата. 
След многократно удължаване на срока, първият етап от строежа на скоростния път в отсечката между Мездра и Лютидол най-после приключи. Преди минути служители на реда премахнаха знаците, забраняващи преминаването за автомобили. Във врачанска област те са преди Мездра, при бензиностанция „Петрол“ до отбивката за село Дърманци и на кръговото кръстовище на обхода на Враца. В същия момент това бе направено и в района на Ботевград.
Първите шофьори вече тръгнаха по новата отсечка и се очаква да съкратят пътя си до столицата с поне час. 
Отварянето на пътя трябваше да стане още по обяд. Работниците имаха готовност да поставят последните щрихи, а именно полагането на маркировка, но машината се счупила. В крайна сметка те успели да свършат последната задача и за да може боята да изсъхне, пускането на движението стана сега. 
Новото трасе е до село Лютидол. След това шофьорите ще минават стария път до село Новачене, след което по вече готовата отсечка от скоростния път, която бе пусната в експлоатация миналата година, продължават към Ботевград. Това е така, тъй като другият участък, който трябва да преминава край село Типченица, където се строи и тунел, все още не е готов. 
Припомняме, че отсечката между Мездра и Лютидол бе затворена през юни с обещанието, че ще бъде готова до края на годината. След неколкократно отлагане, най-накрая дългоочакваният ден настъпи. 
Има обаче някои неща, които помрачават радостта на шофьорите от новата придобивка. Пътният възел при Ребърково все още не е пуснат в експлоатация. Това трябва да стане след обнародване в държавен вестник, което се очаква да стане в петък. Дотогава отбивката за Ребърково е затворена и хората, пътуващи към селото или към Дефилето, трябва да използват обходните маршрути. 
А най-неприятното за шофьорите е фактът, че пътят ще е отворен едва 45 дни. След това ще има ново затваряне, тъй като по втория етап трябва да бъдат построени два пътни възела – при Мездра и при Дърманци. Колко време ще продължи строежа – от АПИ не се ангажират със срокове. 
19.02.2024, 17:03 часа
9354 1
Коментари
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha