Прецедент в Гърция след смърт на жена заради тормоз на работното място

Прецедент в Гърция след смърт на жена заради тормоз на работното място Важен прецедент създава решение на първоинстанционен съд в гръцкия град Солун, който определи смъртта на 41-годишна жена, отнела живота си след тормоз на работното място, като „трудова злополука“, което позволява на близките ѝ да получат обезщетение, съобщава гръцката държавна телевизия ЕРТ.
Според съдебното решение 41-годишната жена е била подложена на тормоз, който е довел до психологически и нервен срив.
В мотивите на решението се осъжда поведението на ръководителите в обществено предприятие в солунското предградие Ореокастро спрямо жената, лице със специални потребности, която е била наета при тези условия в субсидирана програма на Обществената служба по заетост.
В решението, което няма аналог в гръцкото правораздаване от над 30 години, се подчертава, че заради натиска и стреса, предизвикани от враждебната работна среда, жената е прибегнала до употреба на алкохол и медикаменти, които са довели до смъртта ѝ от инсулт.
„Състоянието ѝ се е влошило поради трудовия тормоз и това беше прието от съда. Малтретирали са един човек, изправен пред проблеми на психичното здраве. Съдът не прие, че е било самоубийство, (както) това се твърдеше от ответната страна“, заяви адвокатът на семейството на починалата Спирос Констандопулос.
Съдът е присъдил обезщетение на близките на жената и за психологическата болка, която са понесли.
23.02.2024, 14:24 часа
233 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha