Парламентът прие окончателно промените в НПК

Парламентът прие окончателно промените в НПК

След повторно обсъждане парламентът прие на второ четене промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК). До новото гласуване на текстовете се стигна, след като президентът Румен Радев наложи вето, а депутатите го уважиха.
Според приетите текстове съдийската и прокурорската колегия на досегашния Висш съдебен съвет при изпълнение на функциите им на Висш съдебен съвет и на Висш прокурорски съвет са юридически лица. Те ще бъдат представлявани от един от изборните им членове. Това ще става с решение на съответния съвет. Съдийската или прокурорската колегия на досегашния ВСС заместват Пленума на досегашния ВСС във всички права и задължения по сключените договори, гласуваха още депутатите.
Те приеха единодушно - с 201 гласа „за“, изменение в НПК, според което съдът следва да предоставя на обвиняемия и неговия защитник възможност да се запознаят с всички, събрани до момента, доказателства по дадено дело.
Припомняме, че президентът Румен Радев наложи вето върху промените, първоначално гласувани на 12 февруари. Според него широко прокламираната правосъдна реформа с последните промени на Конституцията бе практически отменена за неопределен период от време с приетите преходни и заключителни разпоредби на Закона за изменение и допълнение на НПК. Държавният глава допълни, че това е целенасочено пренебрегване на върховенството на Конституцията и непосредственото ѝ действие.

23.02.2024, 15:36 часа
265 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha