Президентът: Ние сме във време на политически превратности

Президентът: Ние сме във време на политически превратности Президентът Румен Радев коментира актуалните събития през последните месеци.
"Изключително важно е да не позволим скандалите, които управляващите палят около себе си, меморандумите, които се подхвърлят, да не отклонят вниманието от основния въпрос - изсветляване на нерегламентираното влияние, изсветляване на всички тайни на магистратски клубове и стигане до сърцевината не само в съдебната система, а и откриване на политическите покровителства", заяви Радев.
"Една такава брутална изградена мрежа за влияние върху правосъдната система няма как да мине без политическо покровителство", допълни той.
По думите му каквато и да е съдбата на това правителство, трябва да се стигне до края и ако няма съответната политическа воля в анкетната комисия в НС, според него, ще има за в бъдеще превзети институции.
Според Радев такива клубове ще надживеят ротацията.
Той призова медиите и българската общественост да оказват натиск, така че да бъдат разкрити всички зависимости.
По-рано Радев коментира, че справедливостта в общественото не е даденост.
"Трябва реализъм в нашето сложно време и ежедневни усилия. Българите го научихме по трудния начин в тежките години на прехода. Днес едва ли ни е по-леко във време на политически превратности, ротация на принципи и ценности, блокаж на институции и феодализация, паралелно правораздаване в тайни клубове на магистрати", допълни Радев.
По думите му има прибързано и странно законодателство, често встрани от обществения интерес.
"Закони се приемат без обществено обсъждане, прокарват се важни промени в преходни и заключителни разпоредби, в закони, които нямат нищо общо със Закона за нормативните актове. Непрекъснато се прекрояват закони. Вчерашни поправки се преправят", заяви още държавният глава.
Президентът е на официалното откриване на Общото събрание на адвокатите от страната. 
"Човекът е висша конституционна ценност", заяви Радев.
24.02.2024, 10:49 часа
206 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha