Здравните власти установиха замърсяване на водата в няколко села от област Монтана

Здравните власти установиха замърсяване на водата в няколко села от област Монтана Замърсена с колиформи вода е установена в три села от община Георги Дамяново, област Монтана. Вода със съдържание на хром е засечена в частен дом в ломското село Станево.
Различни отклонения по показател „колиформи“ на водните проби, взети от селата Чемиш, Видлица и Ловица, община Георги Дамяново, показва справка за качеството на питейната вода на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Монтана за периода от 1-ви до 15-и февруари.
Наличието на колиформи е индикатор за скорошно фекално замърсяване.
От чешма в центъра на Помеждин е засечен остатъчен хлор. В проба от вода в частен дом в ломското село Станево има хром.
Забрана за ползване на вода от централното водоснабдяване за питейни нужди и приготвянето на храна поради влошени качества на водата е в сила за селата Кобиля, Громшин и Бели брег по показател „арсен“ в община Бойчиновци, заради хром – в селата Златия, Ботево, Игнатово и Разград, в община Вълчедръм, и Станево – община Лом, Бъзовец – община Вълчидръм, по показател „нитрати“.
В Златия продължава да има режим на водата, допълват от РЗИ-Монтана. Във връзка с констатирани нарушения във водоснабдяването здравната инспекция е съставила три акта.
24.02.2024, 12:14 часа
1028 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha