БНБ отчете невиждан рекорд от 21% за жилищни кредити

БНБ отчете невиждан рекорд от 21% за жилищни кредити Ръстът на отпуснатите от банките жилищни кредити удари нов рекорд от 21%. Към края на януари предоставените от банките заеми на домакинства за покупка на къщи и апартаменти са в размер на 20.14 млрд. лв., което е увеличение с близо 3.5 млрд. лв. в рамките на година, показват данни на БНБ.
За първи път общият размер на жилищните заеми надхвърля 20 млрд. лв. Причините за това са желанието на хората да живеят в по-големи и по-хубави домове, както и да вложат парите си в имот, за да ги предпазят от инфлацията. Често хора искат да инвестират в имот, но наличните им пари не са достатъчни и затова взимат и банков кредит. Ниските лихви по ипотечните заеми допълнително стимулират пазара на имоти.
Потребителските кредити за домакинствата нарастват с 12.6% за година и достигат 16.98 млрд. лв. Голяма част от тези заеми са за ремонт в дома, за покупката на мебели и домакински уреди. Оказва се, че желанието на хората да живеят в по-хубав дом е основният двигател на кредитирането в страната.
Общият размер на депозитите на домакинствата за година нараства със 7.9 млрд. лв. и вече надминава 80 млрд. лв.
24.02.2024, 12:42 часа
246 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha