Буяр Османи пред Общото събрание на ООН: Трябва да кажем "не" на Русия

Буяр Османи пред Общото събрание на ООН: Трябва да кажем "не" на Русия Министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи призова Русия да спре безсмислената война и да изтегли войските си от суверенната територия на Украйна, по време на 56-тото пленарно заседание на 78-ата сесия на Общото събрание на ООН, по повод втората годишнина от началото на руската инвазия в Украйна, съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи в Скопие.
"Русия наруши основните принципи на международното право и започна агресивна война срещу Украйна, държава членка на ООН. Трябва да кажем не на Русия. Справедливостта и отговорността трябва да възтържествуват“, е заявил Османи, цитиран в съобщението. 
Той е подчертал също, че Северна Македония е силно обезпокоена и осъжда незаконното депортиране на деца от Украйна в Русия и Беларус и е призовал Руската федерация да гарантират безопасното им завръщане у дома. Османи е припомнил и че Северна Македония се присъедини към останалите 140 държави членки на ООН в подкрепа на суверенитета и териториалната цялост на Украйна в нейните международно признати граници от 1991 г. и е призовал за единство в подкрепата към Украйна не само в името на жертвите и техните семейства, но и като предпоставка за избягване на по-нататъшна непровокирана употреба на сила в международните отношения.
24.02.2024, 13:10 часа
213 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha