Дефицит на инсулинови лекарства у нас: Родители алармират за недостиг на 10 медикамента

Дефицит на инсулинови лекарства у нас: Родители алармират за недостиг на 10 медикамента Поредица от сигнали за липса на инсулин у нас. Родители на деца от Ловеч не успяват да открият животоподдържащите лекарства. 
Въпреки забраната за износ, около 10 медикамента продължават да са дефицитни - и изчезват за часове, след като бъдат доставени в аптеките. 
Освен "Актрапид" и "Тресиба", дефицитен се оказва и трети вид инсулин – "Фиасп". Проверка показва може ли тези лекарства да се намерят в друг по-голям областен град – Пловдив.
Оказва се, че те имат само второто. А според фармацевти - те искат също да помогнат, но нямат наличност.
"Около нас няма държава, в която да има липса на инсулин. Надявам се да не стане така да тръгнем да обикаляме да търсим в съседни на нас държави", сподели Елисавета Котова.
Според здравното министерство обаче проблемът е в цяла Европа.
Николай Костов разкрива, че единични опаковки се получават с много големи молби, а по складовете получават отказ. По-малко от седмица преди да изтече забраната за износ на инсулин, решение на министерството за удължаване на този срок няма. 
Според вносителите на лекарства решението не е в износа – а в законодателни промени.
"Трябва да има един забранителен списък – не на 65% задържане, а на 100% , те трябва да бъдат увеличени, за да не се налага на министъра да издава нова и нова забранителна заповед", смята Аделина Любенова.
Последните проверки на Агенцията по лекарствата през февруари показват, че от трите лекарства, у нас има 64 882 опаковки на склад. Два дни по-късно друга проверка в няколко аптеки в 3 областни града установява наличие на едва 3 от тях. Парадокс, с който продължават да се сблъскват и десетките хиляди инсулинозависими всеки месец.
В София, в Пловдив, в Търново няма – във Враца са само 2 аптеки, където има почти винаги.
25.02.2024, 14:20 часа
286 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha