Честито! Започваме да плащаме по-скъп ток от лятото

Честито! Започваме да плащаме по-скъп ток от лятото Министрите определят цената за домакинствата - сега средната е 19,2 ст., ще се вдигне на 20,2 ст. От 1 юли се премахва евтината нощна тарифа и домакинствата ще плащат тока по една цена. Това е една от промените, които ще настъпят с либерализацията на пазара на едро от лятото, предупреждават експерти в енергетиката.
Мотивите за премахването на по-евтиния ток през нощта са, че вече няма излишък на енергия в тъмните часове на денонощието. Дори обратното - през нощта търсенето се е увеличило.
Тарифата с по-ниска цена бе въведена преди много години заради големите блокове V и VI на АЕЦ “Козлодуй”, защото не е е имало ползване на електроенергията им. Точно затова е построена и ПАВЕЦ “Чаира”, за да може помпите през нощта с евтиния ток от атомната централа да качват водата от язовир “Чаира” в язовир “Белмекен”, а след това да се произвежда енергия, когато е нужна.
Тези времена обаче са в миналото, ПАВЕЦ “Чаира” не работи поради авария и сега вече се търси къде да се пласира токът в слънчевите часове на деня - от 12 до 17 ч, заради фотоволтаиците, чието производство на електроенергия напоследък трудно намира реализация.
Експерти коментират, че вместо нощна тарифа може да има други планове - например в зависимост от потребяваната енерия или пък това, което се харчи в пикови часове.
Заедно с “премахването” на нощния ток от 1 юли се задава и поскъпване, убедени са експертите. Прогнозата им индиректно потвърди и председателя на КЕВР Иван Иванов, който препоръча да се вземат предвид инфлацията и други фактори при определяне на новите тарифи.
В момента, заедно с надбавката за снабдяване и с стойността за мрежови услуги на “Електрохолд продажби”, цената за Западна България за домакинствата е 190 лв. Електричеството на “Енерго - Про” за източната част на страната до контакта струва 197,99 лв., а на юг, където снабдител е ЕВН, е 191,82 лв. Средната с мрежовите услуги и без ДДС за страната е 192,58 лв. за мегаватчас.
Ако тази цена се индексира с инфлацията от 9,5%, става 210,58 лева. Само че експертите предвиждат, че мрежовите услуги - за достъп и за пренос, ще поевтинеят. Причината - цените на борсата са по-ниски. Сметнато е, че разходите на ЕРП-ата за електроенергията, с която покриват технологичните загуби по мрежата, намаляват. Така поскъпването на тока до контакта с всичките такси и надбавки ще бъде между 4 и 5%.
Това прави крайна цена 202 лв. за мегаватчас, или 20,2 ст. на киловатчас. Сметките обаче са предварителни и условни. Крайната цена зависи от това какво ще се случи на свободния пазар.
По повод готвените законови промени още миналия август премиерът Николай Денков успокои, че няма да се случат драматични поскъпвания, и прогнозира, че увеличението ще е в рамките на няколко процента.
Според промените в Закона за енергетиката, с които се въведе либерализацията на пазара на едро, от 1 юли 2024 г. базовата цена на тока за битовите потребители ще се определя от Министерския съвет
Основа за базовата цена е тази, която действа в момента, коригирана с инфлацията и ръста на доходите. Към нея се добавя цената за снабдяване.
В момента КЕВР определя за регулирания пазар квоти за доставки от АЕЦ “Козлодуй”, чиито цени са най-ниски, от двете американски централи - “Ей И Ес Гълъбово” и “КонтурГлобал Марица-изток 3”, и от държавната ТЕЦ “Марица-изток 2”.
С промените от 1 юли електроснабдителните дружества на “Електрохолд”, ЕВН и “Енерго-Про” ще купуват електроенергията от борсата. НЕК няма да прави микса от енергии на централите за бита.
КЕВР ще казва каква да е надценката, тоест добавката за снабдяване, която покрива разходите на дружествата да купят тока от борсата и да го продадат на домакинствата.
Надценката има таван до 7% от базовата цена. А ако по някаква причина няма такава, не може да е по-голяма от тази в предишната година, коригирана с инфлацията.
В проекта за наредба на КЕВР е записано, че базовата цена се приема с бюджета на държавата или с програма на Министерския съвет.
Експерти казват, че опцията да се приема с бюджета е включена, защото разликата между цената на пазара и тази, определена от правителството, се плаща на електроснабдителните дружества от фонд “Сигурност на електроенергийната система”. А в бюджета трябва да е записано какви пари ще има в него.
Всеки месец КЕВР ще определя и размера на компенсацията, която ще получат крайните снабдители - дружествата на “Електрохолд”, “Енерго-Про” и ЕВН.
И понеже всички домакинства, а не само енергийно бедните, са защитени и са на регулирания пазар на електроенергията до 2026 г., и за тях ще има компенсации за разликата между пазарната цена и определената от правителството.
Според депутати от енергийната комисия сумата за компенсации на битовите потребители е към 500 млн. лв. на година.
Тези пари също ще се плащат от фонд “Сигурност на електроенергийната система”. В четвъртък правителството прие бюджета на фонда и записа приходи в него от 2,6 млн. лв. за тази година. Най-големият дял се очаква да бъде от продажба на квоти за емисии парникови газове - 2,023 млрд. лв.
Със събраните средства ще бъдат покривани разходите на НЕК, включително и за минали регулаторни периоди. Ще бъдат плащани премии на топлофикациите, както и на зелени централи. Има съмнения обаче, че парите няма да стигнат, и че е възможно да бъде върната таксата “задължения към обществото”, която плащат всички потребители.
От енергийната борса твърдят, че са готови за либерализацияте и няма да има проблем с по-големите количества ток, които ще се предлагат след отпадането на квотите за домакинствата.
26.02.2024, 12:45 часа
786 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha