Бойко Рашков: Нотариуса имаше клуб срещу Съдебната палата в София

Бойко Рашков: Нотариуса имаше клуб срещу Съдебната палата в София

"Има свидетелства за това, че SS клубът е бил преместван", казва в интервю за Mediapool депутатът от ПП-ДБ Бойко Рашков, който е бивш вътрешен министър и бивш шеф на следствието. Той разказва, че преди известно време подобен клуб е имало точно срещу Съдебната палата, но е преместен, когато се откриват специализираната прокуратура и спецсъда. "Този клуб бе преместен близо до ул. "Черковна" в София, където се помещаваха спецпрокуратурата и спецсъдът, за да могат специалните прокурори и съдии да го посещават и да се чувстват вероятно част от мафиотската среда. Вероятно това ги е привличало и те не са могли да устоят", казва Рашков.

Г-н Рашков, вие сте един от хората, които говорят най-много за нуждата от обективно разследване на т.нар. лобисти – Пепи Еврото, убития Мартин Божанов-Нотаируса. Какво е направила прокуратурата по този случай и какво още може да се направи?
Много негативни явления ми станаха известни от срещите с хора, които поискаха да разказват и да искат от мен съдействие като вътрешен министър, за да се предприемат действия. Например, като колегата съдия Владислава Царигарадска, на която години наред никой не беше обръщал внимание. Тя ми разказа неща, които аз не можех да си представя, че са реални в нашето съвремие. Един съдия да не може да си върши работата заради престъпни типове, които влияят върху работата му.
Не можех да остана безразличен към това, което чух от Ивайла Бакалова за нейния съпруг и как са ги изнудвали за пари. Там пролича ясно построена схема.

Говорите за Веселин Денков (Весо Брадата), който беше задържан в ареста по дело на спецпрокуратурата...
Да, но при мен дойде съпругата му (Ивайла Бакалова). И като добавите към тях и бившата съпруга на Мартин Божанов – Нотариуса (Адриана), която също съобщи много интересни факти, като добавим и Илия Златанов (от "Осемте джуджета") с неговите тегоби със завода за асансьори, като добавите неговия син Явор Златанов, след което още няколко души, които се явиха да говорят в една и съща посока – че са жертва на един, на който му казват Нотариус. Той не е нотариус, а един обикновен измамник. И един друг – Пепи, с прякор Еврото. Когато дойде Цацаров, Еврото го направиха директор на столичното следствие при положение, че аз имах изумителна информация за него. Че той е бил в тесни връзки с престъпния свят и дори е вършел услуги на такива групировки. И даже ми разказаха, че поради факта, че не им е изпълнявал желанията, нещо се е случвало (с Еврото). Бил е обект и на насилие от тяхна страна. Аз не можех да повярвам, че един бивш съдия от пловдивски окръг, Сотир Цацаров, ще посочи или ще участва в обсъждането на кандидатурата на същия този човек и той ще стане директор на най-голямата следствена служба. Това са част от нещата, които ме мотивират сега да съдействам доколкото мога.

Как можете да съдействате?
С информацията, която имам. И с идеите, които имам, включително и за засилване на контролните механизми по отношение на правозащитната система като цяло. В момента текат някакви процеси в парламента с тези партии, които са се обединили, за да могат да управляват. Но по отношение на тези системи – прокуратура и съд - почти нищо не се прави и няма изгледи скоро да се приемат онези закони, които следват измененията в Конституцията и без които ние ще обездвижим и прокуратурата, и Висшия съдебен съвет, а Инспекторатът (на ВСС б.р.) ще удвои мандата си абсолютно незаконно, въпреки че е един мъртъв орган, който не изпълнява функциите си.
След което такива като Божанов и Еврото могат да се свързват с хората и да им искат откупи. Всичко това означава, че една немалка част от тези правозащитни звена са се съединили като в публично-частно патрньорство с престъпни елементи, за да извличат облаги от хора, които не са престъпници. Ужасяваща картина! Това е мафиотски сериал, който е продължавал близо двайсет години. Може би на някой ще му прозвучи политически прекалено, но когато кажем, че тези събития са се развивали в последните двайсет години, ще се постави въпросът кой е управлявал от началото на 2000 година, включително и в МВР. До 2001-2002 година у нас подобни явления нямаше. След това, когато спечелиха НДСВ изборите и когато главен секретар стана един човек, който и в момента се намира в парламента, от тогава датират най-активните действия в този вид престъпност – срастването на престъпните елементи с представители на прокуратурата и МВР. Разложението тръгна от там. И сега, след убийството на Божанов, се опитваме да разплетем, доколкото е възможно, този гордиев възел. И се питам – ако не бяха убили Божанов, някой дали щеше да се заеме да прекрати по някакъв начин тази дейност. Какво ми направи впечатление – един известен адвокат, който е защитавал преди години Божанов, какво каза на ваши колеги. Че у нас отдавна де юре няма смъртно наказание, но де факто има, защото правосъдието се раздава по улиците. Последният пример е със самия Божанов, който е бил на много ниско ниво в тази верига, която стига много високо. И той е бил ликвидиран, защото е човекът, имал най-богата информация какво се върши и в един момент, когато аз станах министър и разпоредих да се започне проверка, затвориха и клубовете, започнаха предупредителни, заплашителни обаждания към хора, които са идвали при мен, които са разпитвани после в ГДБОП.

Може ли това разследване на хората около Нотариуса да стигне до нещо съществено или просто ще изгоним един-двама прокурори, а схемите продължават да работят?
Има опасност схемата да продължи да работи, въпреки убийството на Божанов, въпреки че бушонът вече го няма. Впечатление прави, че районната прокуратура на София се проверява от един взвод прокурори. И се пита – до този момент проверки не са ли правени? Не е ли имало информация, че там е имало нередни неща, бавят се преписки, привикват се и се тормозят хора? Божанов е функционирал и преди Цацаров, т.е. още преди 2012 г. Сарафов ли трябва да анатемосаме и да търсим от него само отговорност? Според мен не, тъй като назначението на Пепи Еврото води най-напред към Цацаров, той го прави директор на следствието. И, забележете, че при оплакването на съдия Цветко Лазаров от Софийския апелативния съд, че по отношение на него същите тези рекетьори са го заплашвали в съдебната зала, той се оплакал на главния прокурор Цацаров, който е бивш съдия. Е, щом бившият съдия и главен прокурор не обръща внимание на такова оплакване, за каква прокуратура трябва да говорим.

Не само това, образувано е дело срещу съдия Лазаров.
Което е куриозно. И съдията е разпитван дали е взел подкуп. Което и за непредубедения говори, че тази престъпна мрежа от мафиотски тип е съществувала още към онзи момент, когато Цацаров е получил оплакване от съдията. И при едно обективно разследване, ние щяхме да прекъснем тази тази дейност. Може би и Божанов щеше да е жив.

Казахте, че имате доказателства. Какви са те и на кого ще ги дадете?
Аз мисля, че тука вече няма място за следствена тайна, на която колегите от прокуратурата умело се измъкват от отговори на въпроси, които задава обществото. Нима цялото общество няма представа каква е личността Петър Велков Петров-Еврото? С какво се занимава? Само нашата прокуратура не знае. При положение, че ръководни лица от прокуратурата, включително Сарафов са посещавали т.нар. заведение "Осемте джуджета". Твърди се, аз не можах да го установя, че братът на бившия вътрешен министър Младен Маринов, е бил шофьор на Пепи Еврото, т.е. министърът на МВР е могъл по най-пряк начин да се информира какво се случва в този ресторант. Не го е направил, нищо не е направил, за да предотврати подобна дейност. Измамени са много хора, един беше принуден да даде 400 хил. евро, но на съпругата на Петров. След което самият Петров се е обадил на същия човек и му е казал: "Забравих да ти кажа, че ние не сме в добри отношения с моята съпруга. Така че не си се издължил на този, на когото трябва". И човекът е дал още толкова. Това на мен ми е направило впечатление, аз съм я събрал тази информация, но на тези министри от ГЕРБ преди мен не е направило никакво впечатление. Те са били доволни от това, което се случва около SS клуба, около "Осемте джуджета", защото техни прокурори - Гешев и Сарафов – са посещавали тези заведения.
Сега аз имам материалите, които е трябвало да бъдат разследвани в детайли. Аз съм юрист и разбирам, когато един прокурор не е компетентен да проведе едно разследване, тъй като законът не позволява, той трябва да го изпрати на горестоящата прокуратура. Това е направено, но междувременно са извършени учудващо много следствени действия. Това са протоколи за изземване, претърсване, множество разпити на лица, сред които и свидетели с тайна самоличност, които са обяснили почти едни и същи факти. Че висшестоящи прокурори посещават редовно "Осемте джуджета", срещат се с Пепи Еврото и там се вършат нередни неща. Включително съпругата на Пепи Еврото твърди, че там са се давали сериозни суми на тези ръководни длъжностни лица от прокуратурата.
И сега въпросът е – може ли стоящият на върха на прокуратурата в настоящия момент, за когото има показания, че е получавал суми от лице, което се занимава с незаконна дейност, може ли да проведе разследване? Още с изпращането на делото от районна в градска прокуратура, производството е прекратено. Градската прокуратура не е счела за нужно да продължи разследването. Един прокурор в районна прокуратура е образувал производство, издал е европейски заповеди за арест и разследване. И изведнъж градската прокуратура отменя всичко това.
Аз обмислям да направя проектозакон, по силата на който правомощията на прокурора, който разследва главния, да бъдат разширени надолу по йерархията на прокуратурата, за да се гарантира, че в такива хипотези можем да разчитаме на обективно разследване.

Нотариуса и неговият SS клуб, дискотеката на Красьо Черния в Плевен, "Осемте джуджета". Много хора са идвали при вас, за да ви разказват. Какви са вашите впечатления, какво се е правело по тези места?
Очевидното е, че българската прокуратура, а вероятно и служители от МВР, не са имали личен интерес тези разследвания да се движат в разумен срок. Защото има свидетелства за това, че SS клубът е бил преместен. Преди известно време подобен клуб е имало точно срещу Съдебната палата. След което е закрит, когато се откриват специализираната прокуратура и спецсъда. Този клуб бе преместен близо до ул. "Черковна" в София, където се помещаваха спецпрокуратурата и спецсъдът, за да могат специалните прокурори и съдии да го посещават и да се чувстват вероятно част от мафиотската среда. Вероятно това ги е привличало и те не са могли да устоят.

Това място срещу Съдебната палата пак ли е свързано с Нотариуса?
С Нотариуса. Не мога да ви кажа колко време е съществувало. Но преместването на SS клуба съвпада със създаването на специализираните звена.

Нещо като публичен дом за магистрати?
Чак толкова силно не бих се изразил. Но наистина онези, които са свидетелствали в тази посока, дават информация, че този клуб е бил посещаван от много хора.

Нотариуса, Къро, Алексей Петров, атентатът срещу Гешев. Всичко това се случва в рамките на по-малко от година. Има ли връзка между тези събития?
Аз намирам такава връзка, за най-голямо съжаление, независимо от факта, че на пръв поглед изглеждат отдалечени събития. Но всъщност подходът за елиминирането на тези хора е почти идентичен. Ако си спомняте, съпругът на г-жа Бакалова (Веселин) сподели публично, че когато е бил задържан, му се е обадил Алексей Петров и го е посъветвал да си плати, за да няма проблеми. Т.е. подходът на Божанов, на Пепи Еврото и на Алексей Петров е бил идентичен. И всеки може сам да направи извод има ли връзка между тези убийства. За мен има поради тази причина. Ако някой има противни данни, нека ме опровергае, тогава ще се очертае друга версия. Но според мен има пряка връзка, следователно има достатъчно стройна организация, която отива до върховете на държавата, която може в един момент да вземе решение за такава мокра поръчка. И сега, тъй като вече фактологията излиза на светло, търсят възможности да не стигне до тях разследването.

26.02.2024, 16:23 часа
3547 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha