Готвили размяна на Навални за лежащ в затвора в Германия офицер от ФСБ

Готвили размяна на Навални за лежащ в затвора в Германия офицер от ФСБ Починалият в затвора политик Алексей Навални е трябвало да бъде разменен за офицер от руската Федерална служба за сигурност (ФСБ, наследник на КГБ) Вадим Красиков, който излежава присъда в Германия за убийство. За това говори съратничката на политика Мария Певчих.
"Навални трябваше да бъде свободен през следващите дни, защото се бяхме преборили за решение за размяната му. В началото на февруари на Путин беше предложено да размени убиеца, офицера от ФСБ Вадим Красиков, който излежава присъда за убийство в Берлин, за двама американски граждани и Алексей Навални“, разказа тя.
Според Певчих вечерта на 15 февруари тя е получила потвърждение, че преговорите са в ход и са на финалния етап, а на следващия ден Навални е бил убит.
Съратничката на Навални подчерта, че той е руски гражданин и чужди държави не е трябвало да го защитават.
"Преди две години беше изобретено решение, което можеше да работи – хуманитарен обмен. Руски шпиони в замяна на политически затворници. В историята вече е имало такива обмени", каза Певчих.
По думите ѝ заедно с разследващия журналист Христо Грозев екипът на Навални е издирвал и разкривал руски шпиони в чужбина, като в същото време е изготвял списък с руски политически затворници за размяна.
Певчих каза, че изпълнението на този план е отнело две години, тъй като политиците и служителите "не са имали достатъчно политическа воля и желание".
Според нейната информация предложението за размяна на Навални е било предадено на Путин от олигарха Роман Абрамович, който след войната в Украйна започва да действа като неформален канал за преговори с руските власти. Сътрудниците на Навални са сигурни, че Путин не е искал да разменя специално Навални и затова го е убил.
"На Путин беше ясно заявено: единственият начин да се получи Красиков е да се размени с Навални. "Така ли?", си е помислил Путин. "Няма да понеса Навални на свобода, а щом по принцип са готови да резменят Красиков, то просто трябва да се отървем от предмета на търговията, после да разменим Красиков при удобен случай“, каза Певчих.
За това, че Путин иска да размени Красиков за няколко затворници в Русия, бе известно и по-рано. По-специално, в интервюто с американския журналист Тъкър Карлсън, той потвърди възможността за размяна на американския журналист Евън Гершкович за "човек, който по патриотични причини елиминира бандит в една от европейските столици" и сега "лежи". Това написа през септември американското издание The Wall Street Journal, позовавайки се на свои източници.
Красиков застреля Зелимхан Хангошвили, чеченски бунтовник и грузински гражданин, който според Москва е участвал в терористична атака в региона на Северен Кавказ в Русия през 2004 г. Красиков преследвал посред бял ден на велосипед мишената си до препълнена детска площадка в централния берлински парк "Тиргартен“. В близост до люлките Красиков извадил от раница пистолет и застрелял в гръб Хангошвили. После слязъл от велосипеда и спокойно стрелял още два пъти в главата на падналия на земята чеченец, наблюдаван от родители и деца, разказаха свидетели по време на делото, завършило с осъждането на Красиков.
Убийството на Хангошвили през 2019 г. беше описано от германския съд като целенасочено брутално послание на Русия до враговете ѝ.
26.02.2024, 16:32 часа
330 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha