Австрия не отстъпва, пак ни реже за сухопътен Шенген

Австрия не отстъпва, пак ни реже за сухопътен Шенген Австрийският министър на вътрешните работи Герхард Карнер настоява ветото на страната му върху пълното присъединяване на България и Румъния към Шенгенското пространство да остане. По време на пресконференция в Инсбрук в понеделник Карнер бе категоричен, че Австрия ще продължи да се противопоставя на пълноправното членство на двете съседни страни в Шенген, пише Kronen Zeitung.
Попитан за пълното присъединяване на България и Румъния към Шенген, вътрешният министър Герхард Карнер заяви, че Австрия запазва ветото си. В същото време министърът се позова на вече постигнатото споразумение относно премахването на въздушния и морския контрол, известен още като "Въздушен и морски Шенген". "Мисля, че е много важно да предприема тази стъпка сега, а не да философствам за следващата", каза Карнер.
Компромисът е постигнат след "тежки преговори" и предвижда "ясни условия", подчерта вътрешният министър на Австрия. Те включват това, че сухопътната граница трябва да бъде защитена и че полицейски служители и допълнителни ресурси на Frontex ще бъдат на разположение на външната граница.
Освен това лицата, търсещи убежище и регистрирани преди това в Румъния и България, трябва да бъдат върнати от Австрия в съответните страни. Споразумението за "Air Schengen" означава, че хората, пътуващи от Румъния и България, вече няма да трябва да летят до други страни от ЕС през външни терминали. Въпреки това граничният контрол ще остане в сила за сухопътното пътуване, където всъщност са най-големите проблеми за българските и румънските туристи, но и за превозвачите, пише Фокус.
Вестник Kurier съобщи, че ЕС оказва все по-голям натиск върху Австрия да приеме двете страни да се присъединят към Шенгенското пространство. Австрия е единствената страна от ЕС, която все още е против.
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен също изрази убеденост, че Румъния и България скоро ще бъдат пълноправни членки на Шенгенското пространство: "Те могат да разчитат на нас да убедим Австрия, че заслужават да бъдат изцяло в Шенген", каза фон дер Лайен, цитиран след специална среща на върха, проведена в Брюксел в началото на февруари.
27.02.2024, 09:45 часа
242 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha