От Брюксел до София: Ето каква е разликата в цените и какво може да си купим с минималната заплата

От Брюксел до София: Ето каква е разликата в цените и какво може да си купим с минималната заплата

Въпреки последното увеличение на минималната заплата у нас с 20%, България остава в дъното на класирането по доходи на страните от Европейския съюз. Често правим сравнения с минималното заплащане на Запад и се питаме защо и у нас доходите не са такива. Също толкова често обаче спираме сравненията си дотук, за да добием ясна представа колко „тежи” една заплата у нас и в чужбина.
Минималната заплата и в България, и в останалите европейски страни върви с данъци. И като сравняваме заплати, всъщност би било да ги сравняваме чисти – според това, което влиза в джоба ни след удръжките, които държавите прибират. Ако България е в дъното на класацията за доходите, то на една от челните позиции е Белгия.
В Белгия минималната заплата е 1994 евро при 477 евро у нас. От тези почти 2 000 евро обаче трябва да извадим данъците и осигуровките. А те, според справка на "Евростат", са 63%. Така нетният доход на белгийците се стопява до 737 евро. У нас удръжките са 22 на сто. Българският работник на минимална заплата се прибира у дома с 370 евро месечно.
Кристиян е белгийски пенсионер. Занимавал се е с реклама и сега получава пенсия, колкото минималната заплата. Казва, че 2 000 евро не стигат, за да живее нормално, но докато е работил, е заделял и сега си помага със спестяванията. Намира логиката във високите данъци.
„Може би сме решили, че трябва да инвестираме повече в здравеопазване, образование - нещата, за които държавата носи отговорност. И тя трябва да намери пари за това чрез данъци. Здравеопазването ни е на много добро ниво. Може би образованието не е толкова добре, но нямаш избор. Плащаш и се опитваш да си щастлив”, посочва Кристиян, жител на Брюксел.
В София българският работник Стефан е категоричен - цените на Запад са като у нас, а заплатите - много по-високи.
„Често пътувам из Европа. И ми се струва, че специално в Германия е по-евтино, но може би само на пръв поглед. Имам колеги там, които плащат 50% данъци, но все пак цените са по-ниски. Съмнявам се, че ако ни удържат повече данъци, здравеопазването и образованието ще се подобрят. Съмнявам се, че по начина, по който се разпределят парите, всичко отива, където трябва да бъде”, коментира Стефан.
В Белгия на минимална заплата са под 10% от работещите. У нас този процент достига 40. Вероятно и в Белгия, и в България обаче има и такива, които само се водят работещи на минимална заплата.

28.02.2024, 12:36 часа
402 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha