ООН: Миналата година са загинали рекорден брой мигранти

ООН: Миналата година са загинали рекорден брой мигранти Повече хора са намерили смъртта си по пътищата на миграцията през 2023 г. в сравнение с която и да било друга година, откакто през 2014 г. започва да се води статистика, съобщи Международната организация по миграцията (МОМ), цитирана от ДПА.
Според проекта на МОМ "Изчезнали мигранти" (Missing Migrants Project) за миналата година са отчетени общо 8565 смъртни случаи, което е с 20% повече в сравнение с предходната година.
Общо от началото на съществуването си проектът е документирал смъртта на над 63 700 души, почти половината от които са загубили живота си във водите на Средиземно море.
Според данните през 2023 г. отново най-опасният път на миграцията си остава именно Средиземноморският, по който са загинали най-малко 3129 души. Въпреки това този брой не надвишава този на жертвите на годишна база по този маршрут в периода 2014 - 2017 г., които бяха рекордни по смъртност.
От началото на годината МОМ е отчела 254 смъртни случая в Средиземно море.
Организацията допълва, че действителният брой вероятно е много по-голям, защото в официалната статистика са включени само случаите на загинали, които са доказани.
Ако например лодка с мигранти отплава през нощта, но после изчезне безследно, смъртните случаи остават нерегистрирани.
Сложно е и да се води точна и пълна статистика за смъртните случаи по опасния коридор през джунглата по колумбийско-панамската граница, който е един от основните пътища на миграцията от Южна Америка.
Според наличните данни около половината от регистрираните смъртни случаи по него се дължат на удавяне, 9% на пътнотранспортни произшествия, а 7% – на насилие.
Всяка една смърт е трагедия, която тежи на близките с десетилетия, каза заместник генералният директор на МОМ Угочи Даниелс.
"Тези стряскащи числа, събрани от Проекта "Изчезнали мигранти", са и напомняне, че трябва отново да обърнем внимание на мерките за гарантиране на безопасна миграция така, че след десет години, считано от сегашния момент, хората да не трябва да рискуват да загинат в търсене на по-добър живот", добави тя.
07.03.2024, 13:21 часа
164 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha