Сърбия ще произвежда дронове самоубийци "Комарац"

Сърбия ще произвежда дронове самоубийци "Комарац" Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви днес, че Сърбия е военно неутрална страна, но трябва да запази свободата си и да бъде много по-силна от всички в съседство, както и че войната в Украйна означава, че тя трябва да промени своите оръжия, съобщи Танюг. По време на обиколката на Военнотехническия институт в Белград Вучич каза, че Сърбия ще започне  производството на дронове "Комарац" и че до края на годината ще има 5000 дронове.
Вучич разгледа прототипите на дронове, използвани в експерименти във Военнотехническия институт, и посочи, че целта е да се построят 5000 такива дрона. На Вучич бяха показани няколко модела дронове самоубийци, разработени от сръбски експерти, включително дронът "Комарац 1" .
Вучич заяви, че трансформацията на сръбската армия е в ход и че всичко ще се промени. "Променяме всичко в армията, буквално всичко от концепцията на сегашните четири бригади, ще правим всичко различно", каза сръбският президент. Вучич изтъкна, че армията на Сърбия трябва да бъде два пъти по-силна отколкото е сега и подчерта, че в момента ускорено се работи по развитието на ново оръжие.
Президентът на Сърбия заяви също, че изборите в Белград могат да се проведат на 28 април или на 5 май, когато е Великден. "Ако председателят на сръбския парламент бъде избран на 11, 12 или 13 март, няма значение, изборите трябва да се проведат до 11 или 12 май. Така те могат да бъдат на 28 април, между 45-ия и 60-ия ден, според закона. Така че те могат да бъдат на 28-ми или 5-ти. А на 5-ти е Великден. Искате ли да имаме избори на Великден?", каза Вучич пред репортери по време на обиколка на Военнотехническия институт в белградския квартал Жарково, предаде Танюг.
Властите в Сърбия ще повторят спорните местни избори в столицата Белград от 17 декември миналата година. Президентът Александър Вучич изненадващо - поне за наблюдателите извън страната му - препоръча миналата събота на своята Сръбска прогресивна партия да се обяви за повторен вот и тя го послуша. 
През декември партията на Вучич победи в столицата с 45 процента от гласовете, а опозиционната коалиция "Сърбия против насилието" получи 39 на сто. Международните наблюдатели обаче подложиха на унищожителни критики властта за купен и корпоративен вот, медийна доминация, очерняща кампания и множество други нарушения. 
Излизайки на серия от масови протести, опозицията изговори гласно може би най-фрапиращото от изборите - масово участие във вота на псевдостоличани от съседна Босна, регистрирани като обитатели на белградски гаражи, трафопостове, бакалии и други подобни адреси.
09.03.2024, 15:30 часа
260 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha