Как VR и AR могат да трансформират мобилните устройства

Как VR и AR могат да трансформират мобилните устройства От години виртуалната реалност (VR) и разширената реалност (AR) са сред най-обсъжданите теми в света на компютърните технологии, обещавайки завладяващи изживявания, които размиват границите между дигиталното и реалното. И докато шлемовете за VR игри и AR функционалности често намират място сред новинарските заглавия, най-значимата трансформация вероятно се случва в джоба ни – и по-точно в смартфоните.
Например мобилните игри вече предлагат впечатляваща графика и геймплей, а също така носят социалния аспект на традиционните игрови платформи чрез мултиплейър режимите. Следващата стъпка към тяхното развитие би била именно потапящото изживяване на добавената и виртуална реалност. 
При поглед към различна категория апликации като представителите на приложенията за залози като bet365 мобилно приложение също е видимо как потапящите мултимедийни технологии биха могли изцяло да променят начина, по който се консумира например спортно съдържание. Тези приложения вече предлагат отлично изживяване за феновете на спорта, носейки много ценна информация и опции за залагане, но какво ли би било, ако тази информация може да бъде наслагвана върху реалния свят или визуализирана във виртуална реалност?

Възходът на мобилната добавена реалност (AR)

Мобилният AR постигна впечатляващ напредък въпреки че навлезе на широко достъпния пазар едва наскоро. Благодарение на тази технология смартфоните и таблетите вече могат да картографират среди с прецизност, позволявайки безпроблемно разполагане на цифрови обекти върху реална среда. Такива приложения са например ползвани при визуализацията на интериорен дизайн, където потребителите могат да „наложат“ дигитални образи на мебели без да е нужно да ги купуват. Свързано с това е и базираната на местоположение добавена реалност, която добавя още един слой върху околната среда, като наслагва обекти или дава контекстуална информация за заобикалящия ни свят каквато функция има и популярното приложение Google Lens. Независимо дали потребителят използва навигация с AR, или играе игра, която използва градската среда като „декор“, базираната на местоположение AR става все по-широко разпространена.

AI е ключът към по-интелигентен AR

Изкуственият интелект e друга скорошна технология, която донесе революция в мобилния свят включително в мобилната AR. AI е ключов инструмент в машинното разпознаване на обекти, позволявайки на устройствата да разбират света, който виждат през камерата. Така AR може да превежда табели в реално време, да предоставя инструкции, наслоени върху конкретни обекти, или дори да създава виртуални асистенти, които изглеждат сякаш обитават реалния свят. AI също спомага взаимодействията с AR да изглеждат по-естествени и интелигенти, отваряйки път към изцяло нови и разнообразни сценарии за приложение на тези технологии.

Отвъд забавлението и игрите

AR не е приложима единствено в развлекателната индустрия. В образованието тази технология предлага интерактивни учебни преживявания, вдъхвайки живот на уроците по история или наука. Също така тренировъчните симулатори могат да наслагват чрез AR дигитални инструкции върху оборудване от реалния свят, подпомагайки обезпечаването на производителността и безопасността във всяка индустрия. AR дори намира приложение и в дистанционната поддръжка, позволявайки на експерти да насочват техници от дистанция, а подобна функция добавената и виртуална реалност предоставя и в медицината.

Умни очила и визия за потапящ AR

Бъдещето на носимата добавена реалност непрекъснато излиза на фокус в изданията за технологии. Смарт очилата обещават да освободят AR от границите на екраните на телефоните, позволявайки взаимодействие с цифрова информация и наслагвания в ежедневието ни без дори да е нужно да управляваме този процес с ръце. С други думи това ще е свят, в който инструкции, упътвания за движение и дори известията от приложенията следват потребителите навсякъде където е нужно без тяхното пряко участие.
13.03.2024, 09:09 часа
1191 2
Коментари
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha