Еколози пресякоха замърсяване на язовир „Дъбника“ край Враца

Еколози пресякоха замърсяване на язовир „Дъбника“ край Враца Отпадъчна вода се изля в язовир „Дъбника“, но светкавична реакция на РИОСВ и общината пресекли замърсяването, научи агенция BulNews. 
На 17 февруари в екоинспекцията в града е получен сигнал относно изтичане на отпадъчна вода от метална тръба към язовир „Дъбника“. Извършена е незабавна проверка на място, като инспекторите направили обход и оглед на района около язовира до бившия торов завод „Химко“.
Констатирано е, че канализационният колектор, който отвежда, за пречистване към ПСОВ-Враца инфилтрата от Регионалното депо за неопасни отпадъци на общините Враца и Мездра, преминава открито /около 2 м./ над съществуващ бетонов канал на бившия торов завод. В открития участък се забелязват следи от ремонт на канализационната тръба, вследствие на което от нея изтича инфилтрат към стария бетонов канал и от там по посока язовир „Дъбника“. Вследствие на това се е образувало заблатяване около язовира и е предпоставка за замърсяването му.
Дадено е предписание на община Враца за предприемане на действия за преустановяване теча на инфилтрат. От местната управа веднага взели мерки и предписанието е изпълнено в срок.
 
14.03.2024, 08:40 часа
1644 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha