Внимание, нова схема! Мними посредници мамят хора, карат ги да инвестират крупни суми в криптовалути

Внимание, нова схема! Мними посредници мамят хора, карат ги да инвестират крупни суми в криптовалути МВР и ГДБОП сигнализират за нова измама с крупни суми, научи агенция BulNews. Мними посредници се свързват с хората, карат ги да инвестират в криптовалути, а в последствие те се оказват ужилени с крупни суми.
Една от потърпевшите по подлата схема е от Видинско, а областната дирекция на МВР разследва случая. 
Според първоначалните данни, 30-годишна жена от Дунавци решила да инвестира в криптовалута и попадайки на реклама в интернет се е регистрирала в онлайн платформа. На мобилния си телефон тя получила обаждане от английски номер. С нея разговарял мъж, който на български език я убедил да преведе пари по различни банкови сметки, за да спечели от борсата за криптовалути. За управление на инвестицията „брокерът“ настоял да инсталира приложение на телефона си, за да я достъпват и консултират. 
Последвали още разговори и „консултации“ чрез WhatsApp. За времето от 6 февруари до 11 март чрез електронно банкиране жената превела значителни суми по различни сметки. На 11 март тя е деинсталирала приложението от телефона си, а вчера подала сигнал в полицията, че е измамена. 
По случая е образувано досъдебно производство, материалите ще бъдат докладвани в прокуратурата.
От сектор Киберпрестъпност на ГДБОП алармират за ръст на получаваните сигнали от български граждани, загубили значителни суми след инвестиране в измамни онлайн платформи, претендиращи да са лицензирани посредници. Антимафиотите отправиха съвет за мнителност към всякакви предложения за инвестиции, получени онлайн. 
Линк съм списък на сайтове и домейни, за които дирекция "Киберпрестъпност" е установила, че се използват за извършване на инвестиционни измами можете да видите тук
14.03.2024, 11:27 часа
689 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha