ООН: Украински военнопленници са изтезавани с месеци от руснаци

ООН: Украински военнопленници са изтезавани с месеци от руснаци Украински военнослужещи са измъчвани с месеци, докато са в плен на руснаци, предаде ДПА, като се позова на доклад на ООН, публикуван днес, в който се описват страданията на затворниците.
Лошото отношение е "ужасяващо", системно и широко разпространено, съобщи Съветът на ООН по правата на човека. Военните затворници са пребивани или измъчвани с електрошок, понякога пускан по гениталиите, пише в доклада.
Документът съдържа описание на мъж, чиито опашна кост, ключица и зъби са били счупени, докато е държан в плен. Той е заявил пред експерти на ООН, че е бил толкова тежко пребиван, че анусът му е кървял. В отчаянието си човекът е опитал да се самоубие. След освобождаването му от затвора той е трябвало да премине 36 операции.
Военнопленниците остават в затвора между 9 и 15 месеца на руска и украинска територия, пише в доклада. 
"Разказите на жертвите разкриват безмилостно, брутално отношение, причиняващо силна болка и страдание през почти целия период на задържането им, при явно незачитане на човешкото достойнство, което води до дълготрайни физически и психически травми", се казва в документа.
Жертвите разказват, че са оставени да гладуват и прибягват до ядене на червеи, сапун, хартия и остатъци от кучешка храна, което води до рязка загуба на тегло, се посочва в доклада. 
Комисията каза, че изтезанията от страна на руската армия и служители в затвора са военно престъпление. В документа на ООН се описват мъченията и сексуалните престъпления срещу украинци. В един от случаите става дума за 42-годишна бременна жена и приятелката на нейния 17-годишен син, които са били изнасилени от двама руски военни.
Комисията определи като нарушение на международното хуманитарно право и продължаващия обстрел на цивилни сгради и убийствата на цивилни в Украйна от страна на руските военни.
15.03.2024, 16:21 часа
214 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha