Бави се подновяването на разкопките при Дърманци, до новия път Мездра-Ботевград

Бави се подновяването на разкопките при Дърманци, до новия път Мездра-Ботевград Още не са подновени спасителните разкопки по новото трасе на пътя Враца – Мездра, при с.Дърманци, съобщи директорът на Регионалния исторически музей – Враца Георги Ганецовски.
"Според предварителните разчети разкопките трябваше да започнат отново тази седмица, но забавяне на документите в Агенция „Пътна инфраструктура“ са причина за неспазването на срока", посочи директорът. По думите му договорът, който трябва да се подпише между двете институции, все още е в АПИ, не са преведени и необходимите финансови средства.
„В момента има създаден екип, логистика, база, уточнен транспорт, работници - много сложна система. На изчакване сме от ден за ден“, коментира Ганецовски. Според него началото вероятно ще е следващата седмица.
БТА припомня, че спасителните разкопки при мездренското село Дърманци започнаха миналата година и на площ от около 20 дка бяха открити над 100 обредни ями с ритуално предназначение, от ранната Желязна епоха – V - III век преди Христа.  „Разкопките дадоха много ценна информация и смело мога да твърдя, че цялата територия между р. Искър и с. Дърманци представлява археологически обект, на който са представени до 3 периода, като преобладава тракийският“, обясни тогава директорът на РИМ-Враца.
15.03.2024, 16:54 часа
653 1
Коментари

Разкопки

16.03.2024, 18:55 часа
навсякъде - те са най-важни за битието ни ! А не някакви си магистрали , пътища и изобщо ! Разкопките ни правят щастливи , мобилни , богати на мечти и въжделения , с прани , празни джобове , но пък - разкопки !!! Нека да ги има навсякъде , мамка му
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha