Военни спасиха бедстващи хора в Родопите

Военни спасиха бедстващи хора в Родопите Военнослужещи от 101-ви алпийски полк - Смолян успешно проведоха операция за спасяването на бедстващи хора в района на връх Голям Перелик в Родопите, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.
Военнослужещите са  участници в съвместната подготовка „Родопи-24“. Те са провели операция по търсене и спасяване.
В 15:35 ч. вчера, след получаването на сигнал за помощ от бедстващи хора в подножието на връх Кузу ятак (на 3 км източно от връх Голям Перелик в Родопите), военнослужещите от състава на полка - майор Данаил Карабов, капитан Борислав Семерджиев, младши сержант Трендафил Кехайов и ефрейтор Николай Панчев, в рамките на 15 минути изготвят план за спасяването на бедстващите, който включва избор на маршрут за придвижване и на оборудване (медицинско, алпийско и т.н.).
Операцията по търсене и спасяване започва в 15:50 ч., бедстващите са локализирани в 17:03 ч., а в 19:04 ч. спасителната операция завършва успешно.
Спасените хора са прегледани за измръзвания от дежурния медицински специалист в състава на полка - старшина Борислав Костадинов, след което са транспортирани до град Смолян, информират от Министерството на отбраната.
26.03.2024, 10:36 часа
172 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha