Смъртна присъда за четирима души за убийството на политик в Тунис

Смъртна присъда за четирима души за убийството на политик в Тунис

Четирима души, обвинени по делото за убийството на левия тунизийски опозиционер Шокри Белаид през 2013 г., бяха осъдени на смърт. Това е първата присъда по този случай, потресъл Тунис и предизвикал сериозна политическа парализа в страната, предаде Франс прес.
Общо 23 души бяха обвинени за убийството на 48-годишния Белаид, който беше застрелян в колата си пред дома си на 6 февруари 2013 г. Той беше адвокат, който критикуваше яростно ислямо-консервативната партия "Ан Нахда", която по онова време беше на власт в страната.
След 11 години на разследвания и съдебни процедури и 15 часа съдебни дебата първоинстанционен съд осъди още двама от обвиняемите на доживотен затвор. Присъди от 2 до 120 години бяха наложени на още няколко обвиняеми. Петима от съдените обаче бяха оневинени, но срещу тях има заведени дела по други случаи.
Тунизийското правосъдие все още продължава редовно да налага смъртно наказание, особено в случаи, свързани с тероризъм.
Джихадисти, свързани с ИДИЛ, поеха отговорност за убийството на Белаид, както и за смъртта на депутата Мохамед Брахми. Той беше друга фигура на лявата опозиция в страната.
Тунизийските власти обявиха през февруари 2014 г. смъртта на Камел Гахгахи, смятан за основен извършител на убийството на Белаид. Той беше ликвидиран при антитерористична операция.
Белаид и Брахми се противопоставяха на политиката на "Ан Нахда", партия доминирала парламента на Тунис след революцията през 2011 г. до избирането през 2019 г. на президента Каис Сайед, който две години по-късно си предостави пълни управленчески правомощия.
Двете убийства потресоха Тунис и белязаха поврат в страната, смятана за люлката на Арабската пролет, преживяваща по онова време демократичен преход. Двете убийства породиха дълбока политическа криза, в края на която "Ан Нахда" трябваше да отстъпи властта на технократи през 2014 г.
През февруари 2023 г. тунизийското министерство на правосъдието обяви създаване на комисия, натоварена със задълбочено проучване на всички разследвания и съдебни процедури във връзка с двете убийства.
През юни 2022 г. президентът Каис Сайед разпореди отстраняването на десетки магистрати, сред които и такива, заподозрени, че са пречили на разследването на убийството на двамата политици. Сайед възприема двамата убити политики като мъченици.
След бунта през 2011 г., който доведе до падането от власт на тунизийския ръководител Зин ел Абидин Бен Али, Тунис преживя възход на ислямистките групировки, сражаващи се и в Сирия, Либия и Ирак. Атентати причиниха смъртта на десетки хора, главно туристи и на членове на силите за сигурност. В последните години властите казват, че са постигнали значим напредък в борбата срещу тероризма.

27.03.2024, 13:57 часа
108 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha