Пет села от Северозапада отиват на избори през юни, вижте кои са те

Пет села от Северозапада отиват на избори през юни, вижте кои са те Жителите на пет села от Северозапада ще избират кмет през юни, научи BulNews. С указ на президента на България Румен Радев частичен вот ще има във врачанското село Лиляче, мездренското Крета, криводолското Главаци, видинските Слана бара и Подгоре. Частичните местни избори вече са насрочени за 23 юни.
Припомняме, че до извънреден вот в Лиляче се стигна след като Административен съд – Враца касира изборите, а Върховният касационен съд потвърди решението му. По време на делото бяха открити нарушения при определяне на броя недействителни гласове, при попълване на протокола на Секционна избирателна комисия №100 и при окомплектоването на изборните книжа и материали. Делото бе образувано след две жалби - от Красимир Богданов, представляващ местната коалиция ВМРО, и Красимир Петров, кандидат за кмет на селото от същата коалиция.
На 23 юни частичен вот ще има в село Главаци, община Криводол. До частични местни избори се стигна след като досегашният кмет Светла Иванова подаде оставка. Тя бе единственият кандидат за кметското място в селото на местните избори в края на октомври миналата година. Тогава за нея гласуваха 76,30% от избирателите, стигнали до урните. 
Кмет ще избират и в мездренското село Крета. До този акт се стигна след като досегашният кмет Васил Дацев в едномесечен срок от полагане на клетвата си не е изпълнил законовите си задължения за прекратяване на дейността му като търговец и управител на търговски дружества, нито е уведомил в срок общинския съвет в Мездра и ОИК за подобни предприети действия.
Частични избори ще се проведат на 23 юни и в Слана бара. Причината е, че административният съд във Видин е обявил за недействителен избора на кмет на населеното място. В съдебната зала е извършено повторно преброяване на всички бюлетини и оглед на изборните книжа от секцията в село Слана бара. Установени са разлики в приетите за действителни, респективно за недействителни бюлетини от комисията. Съдът е обявил за недействителни четири бюлетини от приетите за действителни от комисията. Една недействителна бюлетина пък е приета за действителна от магистратите. В решението си съдът посочва, че макар и минимални, разминаванията оказват влияние върху крайния резултат от местните избори.
През месец юни своя вот ще упражнят и жителите на видинското село Подгоре. Тамошният кмет е с прекратени правомощия, тъй като е с влязла в сила условна присъда за шофиране след употреба на алкохол.
28.03.2024, 08:50 часа
2094 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha