ООН: Над 780 млн. души гладуват, докато човечеството изхвърля близо една пета от храната си

ООН: Над 780 млн. души гладуват, докато човечеството изхвърля близо една пета от храната си Човечеството е изхвърлило 19%, или 1,13 милиарда тона, от храната, произведена през 2022 г., обяви днес ООН в доклад, цитиран от Асошиейтед прес. 
Докладът за индекса за разхищение на храна, изготвен от Програмата на ООН за околната среда, проследява напредъка на страните по света за постигане на целта до края на това десетилетие изхвърлянето на храна да намалее наполовина.
Броят на държавите, които съобщават информация за индекса, се е удвоил спрямо първия доклад от 2021 година. По негови данни 17% от храната, произведена през 2019 г., е била изхвърлена. Това се равнява на 1,03 милиарда тона храна, но авторите предупреждават да не се правят преки сравнения, тъй като от много страни няма достатъчно данни.
Изследователите са анализирали информация, свързана с домакинствата, хранителните услуги и търговците на дребно в отделните страни. Те са установили, че всеки човек изхвърля годишно около 79 килограма храна, което се равнява на поне 1 милиард изхвърлени ястия дневно в света.
По-голямата част от отпадъците (60%) са от домакинствата. Около 28% от тях са от заведенията за хранене или ресторантите, а приблизително 12% - от търговците на дребно.
"Това е пародия", каза съавторката на доклада Клемънтайн О'Конър, координатор по въпросите на разхищението на храни в Програмата на ООН за околната среда. "Това ... е сложен проблем, но чрез сътрудничество и системни действия той може да бъде решен", изрази увереност тя.
Докладът бе публикуван в момент, когато 783 милиона души по света страдат от хроничен глад, а на много места продоволствените кризи се задълбочават, отбелязва АП. Войната между Израел и "Хамас" и насилието в Хаити задълбочиха кризата, като експертите твърдят, че гладът е неизбежен в северната част на ивицата Газа и скоро така ще стане и в Хаити.
Разхищението на храна е глобален проблем и поради екологичните вреди от производството, включително земята и водата, необходими за отглеждането на култури и животни, както и емисиите на парникови газове, които се произвеждат, посочва АП. На разхитената храна се пада дял от 8 до 10% от глобалните емисии на парникови газове. Ако това беше държава, тя щеше да се нареди на трето място след Китай и САЩ.
28.03.2024, 12:44 часа
105 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha