Съдът във Враца допусна екстрадицията на трима мъже, издирвани в Италия за трафик и експлоатация на хора

Съдът във Враца допусна екстрадицията на трима мъже, издирвани в Италия за трафик и експлоатация на хора Троен състав на Окръжен съд – Враца днес допусна изпълнението на европейска заповед за арест спрямо трима души – П. П., С. П. и П. М. За тях е издадена европейска заповед за арест на 15 февруари т. г. от съдия по предварително разследване на Първоинстанционен съд в град Лече, Република Италия. П. П. и С. П. са издирвани с цел наказателно преследване за „участие в организирана престъпна група“ и „трафик на хора“, а С. П. и за престъплението „свеждане до и държане в положение на робство“, за които най-тежкото предвидено наказание по италианското законодателство е 30 години „лишаване от свобода“. П. М. е издирван от властите в Италия за престъплението "експлоатация и подпомагане на проституция", за което в издаващата държава е предвидено наказание "лишаване от свобода" до 12 години. Престъпленията са извършени в различни периоди от май 2021 г. до януари 2023 г. 
Със свое определение от 14 март т. г. Окръжен съд – Враца постанови да бъде взета най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо П. П. и С. П. Третият - П. М. - в момента е в Затвора – гр. Враца, където изтърпява ефективна присъда по наказателно общ характер дело по описа на Pайонен съд – Лом за кражба в условията на опасен рецидив, с остатък от присъдата 18 дни. В съдебната зала и тримата заявиха, че желаят доброволно да бъдат предадени на италианските власти. Преди разглеждането по същество на частните наказателни дела, образувани във Врачанския окръжен съд след постъпила европейска заповед за арест по отношение на П. П., С. П. и П. М., от италианските власти бяха получени гаранции по смисъла на чл. 41, ал. 3 ЗЕЕЗА, декларирайки, че исканите лица ще бъдат върнати в Р България, след като бъдат изслушани, за да изтърпят наложено им наказание „лишаване от свобода“ или взета мярка, изискваща задържане.
В днешните си заседания Окръжен съд – Враца, след като прецени събраните по трите частни наказателни дела доказателства и изслуша доводите на страните, намери, че няма законови основания да бъде отказана екстрадицията на П. П., С. П. и П. М. и допусна те да бъдат предадени на Република Италия. П. М. ще бъде предаден на италианските власти след изтърпяването на настоящото наказание „лишаване от свобода“.
Решенията на Окръжен съд – Враца за екстрадиция по отношение на П. П. и С. П. са окончателни, а решението за П. М. може да бъде обжалвано пред Апелативен съд - София в 5-дневен срок от днес.
28.03.2024, 16:45 часа
650 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha