Въпреки разногласията: САЩ продължават да снабдяват Израел с оръжие

Въпреки разногласията: САЩ продължават да снабдяват Израел с оръжие Въпреки опасенията на САЩ от планираната сухопътна офанзива на Израел срещу град Рафах в ивицата Газа, който е препълнен с бежанци, Вашингтон продължава да предоставя милиарди под формата на оръжейна помощ на своя съюзник, пише в. "Вашингтон пост".
Позовавайки се на неназовани служители в Пентагона и Държавния департамент на САЩ, вестникът допълва, че администрацията на президента Джо Байдън е разрешила през последните дни да се предоставят на Израел бомби и изтребители въпреки напрегнатите отношения между двете страни.
Миналата седмица Държавният департамент е одобрил доставката на 25 изтребителя Ф-35А. Одобрена е и доставката на бомби MK84 и MK82.
Това показва, че американското правителство не разглежда трансфера на оръжие като средство за оказване на влияние върху израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, продължава вестникът.
В момента отношенията между Байдън и Нетаняху са напрегнати. Израелска делегация трябваше да пътува до Вашингтон тази седмица. Нетаняху обаче отмени пътуването, след като в понеделник Съветът за сигурност на ООН прие без съпротивата на САЩ резолюция, която засилва международния натиск върху Израел.
30.03.2024, 09:30 часа
203 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha