Денков: Бях готов да работя с Мария Габриел, но други хора не го позволиха

Денков: Бях готов да работя с Мария Габриел, но други хора не го позволиха Шенген е на първо място голяма победа за България. Разбира се, нямаше да се случи без общите усилия на министрите в правителството и екипната работа беше много важна. Когато хората работят заедно, така се ражда доверието, а Шенген е преди всичко доверие. Това заяви пред журналисти министър-председателят в оставка акад. Николай Денков след края на тържествената церемония по повод влизането на България в Шенгенското пространство по въздух и вода на Летище София.
В този аспект Денков отчете и добре свършената работа на парламента, приемайки необходимите за целта закони.
За влизането на България и по сухоземен Шенген премиерът посочи, че се търси „политически подходящ момент след европейските избори и може би след австрийските избори. Той обаче изтъкна, че крайното решение по този въпрос ще зависи както от развитието на политическата ситуация у нас, така и от това до каква степен крайнодесните партии в Европа ще вземат превес.
Слабо познавам г-н Главчев, но има авторитет на човек, който е сериозен и обективен. Само ме изненадаха опитите да се каже, че нямал връзка с ГЕРБ, което е нелепо. Надявам се, че ще направи кабинет, който няма да буди съмнения, защото няма как да се проведат честни избори с хора, на които се няма доверие, заяви акад. Денков на въпрос за бъдещия служебен премиер на страната.
„Ако Калин Стоянов остане вътрешен министър, това би хвърлило сериозна сянка върху честността на изборите и имам причини да го кажа“, допълни още премиерът в оставка.
„Миналата седмица помолих зам.-министри да направят една справка за това доколко се е водела борба срещу купуването на гласове. Отговорът от една от службите беше, че все едно не е имало избори, т.е. нищо не е опитано да се направи в борбата с купуването на гласове. Ето ви един обективен индикатор“, разкри пред медиите акад. Денков.
Той изрази надежда министърът на електронното управление също да не бъде част от служебното правителство на Димитър Главчев.
Николай Денков увери, че ще направи всичко, което зависи от него, за да може България да продължи по пътя на реформите и да се ползва с доверието от международните партньори.
Съжалявам, че не успяхме да реализираме плана за тези 18 месеца. Бях готов да работя с министър-председател Мария Габриел, но за съжаление други хора блокираха този процес.
Премиерът в оставка посочи, че след изборите ще се разбере накъде ще продължи да се развива България.
31.03.2024, 13:26 часа
241 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha