Врачанският съд поряза мераците на задържания дилър Жоро Илиев

Врачанският съд поряза мераците на задържания дилър Жоро Илиев Врачанският окръжен съд остави без уважение молбата на обвиняемия Жоро Илиев да бъде изменена наложената му от същия съд и изпълнявана спрямо него мярка за неотклонение „задържане под стража“ в по-лека. Той е привлечен в качеството на обвиняем от Окръжна прокуратура – Враца за това, че от неустановена дата през 2020 г. до 25.01.2024 г. във Враца е участвал в организирана престъпна група с цел разпространение на наркотични вещества, като в тази престъпна група участват още девет души. 

Ударна спецакция! Разбиха престъпни групи за производство и разпространение на дрога в 3 града във Врачанско, 15 души са арестувани

Ексклузивно в BulNews! Вижте кои са тарторите на разбитата престъпна група за наркотици във Враца /снимки/

Мярката за неотклонение "задържане под стража" по отношение на Жоро Илиев е постановена от Окръжен съд – Враца с определение от 26.01.2024 г. и е потвърдена на 08.02.2024 г. от Апелативен съд – София.
При разглеждането на това частно наказателно дело, Окръжен съд - Враца, след като се запозна с материалите по делото и обсъди доводите и аргументите на страните, намери, че искането на обвиняемия Жоро Илиев за изменение на изпълняваната спрямо него мярка за неотклонение от "задържане под стража" в по-лека е неоснователно. 
Съдът констатира, че от постановяването на мярката за процесуална принуда до сега са изминали 2 месеца и 3 дни, като в случая максималният срок за задържане, предвиден в разпоредбата на чл. 63, ал. 4, пр. 1 НПК, е осем месеца и той не е изтекъл. И към настоящия момент е налично обоснованото подозрение за възможна съпричастност на Жоро Илиев към деянието, за което му е повдигнато обвинение. Съдът счита, че в случая все още съществува и реалната, а не хипотетична опасност обвиняемият да извърши престъпление. В това съдебно производство, по искане на защитата на обвиняемия, бе назначена съдебно-медицинска експертиза, която обаче не констатира влошено здравословно състояние на Жоро Илиев, каквато бе тезата на защитата. Според съда, продължават да са налице всички изискуеми от закона предпоставки за взетата най-тежка мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Жоро Илиев. Производството по делото се движи в рамките на разумните срокове, в каквито граници е и задържането на обвиняемия.
Определението на Окръжен съд – Враца по това частно наказателно дело не е окончателно и може да бъде обжалвано и протестирано в законоустановения срок пред Апелативен съд – София.
Припомняме, че на 18.03.24 г. Врачанският окръжен съд отказа да измени мярката за неотклонение „задържане под стража“ в по-лека на още един от обвинените за участие в същата организирана престъпна група - Антон Йорданов и остави без уважение внесената от него молба в съда.
02.04.2024, 15:09 часа
3768 1
Коментари
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha