Очаква ни лято с по-високи цени на горивата

Очаква ни лято с по-високи цени на горивата Петролът е най-скъп в момента от октомври насам. Един барел (159 литра) суров петрол тип "Брент" достигна най-високата си цена от 89,99 долара в средата на седмицата. Само през март цената се е повишила с около пет долара.
От началото на годината цената е скочила с над 16 на сто. Това се усеща и по бензиностанциите.
Изчисление на статистическата служба "Statista”, базирано на данни от Германската асоциация на автомобилната индустрия (ГААИ) и Евростат, в края на март 60-литров резервоар със "супер" бензин E10 вече е струвал 109 евро в Германия. В момента литърът бензин Е10 струва средно 1,833 евро, а през март средната му цена е била 1,787 - увеличение с 2,8 цента в сравнение с предходния месец.
В същото време цената на дизела е спаднала с 1,8 евро цента - до 1,728 евро за литър средно през март. Това е следствие от края на отоплителния сезон, тъй като дизеловото гориво и мазутът по принцип са един и същ продукт, само че с различен етикет.
Каква е причината за повишаването на цените на петрола? В краткосрочен план най-вече се отразяват повишените геополитически рискове в Близкия изток. Президентът на Иран Ебрахим Раиси заплаши Израел с ответни мерки след нападението срещу иранското посолство в Сирия. Това подхрани нови опасения за ситуацията на пазара.
От месеци насам петролните компании избягват да извършват превози през Червено море, опасявайки се от нападения на йеменските бунтовници хути. Това не само повишава транспортните разходи, но и ограничава доставките в световния океан.
Повишаването на цената на петрола обаче се дължи и на нарастващия икономически оптимизъм на пазара, тъй като перспективите за глобален икономически растеж напоследък се подобриха според много участници на пазара. Икономическите данни от САЩ и Китай в частност са все по-добри, пише германската обществено-правна медия. Това говори за нарастващо търсене на петрол, тъй като и двете страни са сред най-големите потребители на петрол в света.
Не на последно място, сезонните ефекти също не работят за поевтиняването на петрола. Става дума за "сезона на пътуванията": периодът преди Великден обикновено е съпроводен с рязко увеличаване на трафика, което се отразява в повишаването на цените на петрола.
"Увеличението на цените 20 дни преди Великден до Цветница е средно около десет процента от 1987 г. насам", подчертава пазарният експерт Роберт Ретфелд. На този фон няма как цените на петрола да спадат.
Конфликтът в Близкия изток е основен източник на несигурност за петролния пазар.
"Ако този конфликт се разшири, той може значително да наруши световните вериги за доставка на суров петрол", предупреждава анализаторът Рикардо Еванджелиста.
Вероятно обаче ОПЕК+ отново ще наклони везните. В началото на март осемте страни от петролния картел се споразумяха да удължат доброволното си намаляване на производството до края на второто тримесечие. Ако тези съкращения на производството бъдат удължени отново до края на годината, ще има риск от лек недостиг на доставки. За Международната агенция по енергетика (МАЕ) това е най-вероятният сценарий.
Въпреки това цената на петрола ще зависи и от това доколко страните от ОПЕК+ се придържат към ограниченията. Напоследък отделни държави са добивали значително повече петрол от договореното. Междувременно Министерството на енергетиката на САЩ очаква по-сериозно увеличение на производството на суров петрол в САЩ. Въпреки това експертът по суровините от "Комерцбанк" Карстен Фрич смята, че общата картина няма да се промени.
Експертите на "Банк оф Америка" очакват средна цена от 86 щатски долара за барел петрол от типа Брент за тази година - на фона на рисковете в Близкия изток и подобрените икономически перспективи, като през лятото цените на петрола вероятно ще достигнат връх от около 95 щатски долара за барел.
За шофьорите това ще означава вероятно по-скъпо гориво в предстоящите месеци. В момента най-високи цени на петрола се наблюдават в Дания и Нидерландия, където да напълниш догоре един резервоар от 60 литра с бензин излиза съответно 124 и 122 евро.
05.04.2024, 15:35 часа
366 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha