Смъртна присъда за виетнамска милиардерка, измамила държавна банка с 44 млрд. долара

Смъртна присъда за виетнамска милиардерка, измамила държавна банка с 44 млрд. долара Виетнамската бизнесдама в областта на недвижимите имоти Чъонг Май Лан бе осъдена на смърт за ролята ѝ в най-голямата финансова измама в историята на страната, съобщиха държавните медии в страната, цитирани от световните издания.
Народният съд в Хошимин е признал Лан за виновна за даване на подкупи, незаконно присвояване и нарушаване на банковите регулации. Според прокуратурата тя е била "мозъкът" на голяма киберпрестъпна група.
Шейсет и седемгодишната Лан, бивш директор на компанията за недвижими имоти "Ван Тхин Фат", беше осъдена заради вземане на заеми от 44 милиарда долара от търговската банка на Сайгон, в която между 2012 и 2022 г., Лан косвено е притежавала дял от 91.5%. Тя наредила на управителния съвет на банката да одобри отпускането на кредити на хиляди фиктивни компании, преди да подкупи служители и да изтегли средствата в кеш.
Съучастниците на Лан са одобрили около 2500 заема, пишат държавните медии.
Освен това този скандал е свързан и с най-големия подкуп, даван на правителствен служител, след като стана ясно, че банковият служител До Тхи Нхан е получил 5.2 милиона долара, за да мълчи.
Присъдата изисква тя да върне 27 милиарда долара, сума, която според прокурорите може никога да не бъде възстановена. Някои смятат, че наложеното ѝ смъртно наказание е начинът на съда да се опита да я насърчи да върне част от липсващите милиарди, отбелязва ББС.
Обикновено потайните комунистически власти бяха необичайно откровени по този случай, навлизайки в най-малки подробности за медиите. Те казаха, че 2700 души са били призовани да дадат показания, а 10 държавни прокурори и около 200 адвокати са участвали.
Доказателствата бяха в 104 кашона с общо тегло шест тона. Осемдесет и пет други бяха съдени с Чъонг Май Лан, която отхвърля обвиненията и може да обжалва наложената ѝ присъда.
Всички подсъдими бяха признати за виновни. Четирима получиха доживотен затвор. Останалите получиха присъди затвор от 20 години до три години условно. Съпругът и племенницата на бизнесдамата получиха съответно девет и 17 години затвор.
"Мисля, че никога не е имало показен процес като този в комунистическата епоха", казва Дейвид Браун, пенсиониран служител на Държавния департамент на САЩ с дълъг опит във Виетнам. "Със сигурност не е имало нищо в този мащаб", допълва той.
Процесът беше най-драматичната глава досега в кампанията за борба с корупцията "Пламтяща пещ", започната от генералния секретар на комунистическата партия Нгуен Фу Чонг през 2016 г.
Консервативен идеолог, потопен в марксистката теория, Нгуен Фу Чонг вярва, че народният гняв срещу необузданата корупция представлява екзистенциална заплаха за монопола на комунистическата партия върху властта в страната. Той започна кампанията сериозно, след като изпревари тогавашния пробизнес министър-председател, за да запази висшия пост в партията.
Миналия месец президентът на Виетнам Во Ван Тхъонг подаде оставка, след като името му беше замесено в корупционен скандал. Той стана вторият виетнамски президент, подал оставка по време на акцията "Пламтяща пещ", отбелязва ДПА.
12.04.2024, 13:39 часа
304 1
Коментари

Браво!

13.04.2024, 19:28 часа
смърт на враговете смучещи народни , гадината да си ходи по бизнеса си ! И всички са невинни . И много болни изведнъж . Е , как да не дойде потопът , та да изчисти све и всьо...?
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha